Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Celovečerný film Mariany Čengel Solčanskej ocenil aj minister kultúry

Minister kultúry Marek Maďarič Foto: TASR

Je to výborný film. Je smutný, drsný, ale pravdivý a myslím si, že je to film, ktorý sa do diváka, ktorý si ho pozrie, veľmi zadrapí, uviedol po premiére Maďarič.

Bratislava 16. januára (TASR) - Slovenská kinematografia je bohatšia o nový titul Miluj ma alebo odíď. Druhý celovečerný film z dielne mladej režisérky Mariany Čengel Solčanskej uviedli v premiére v bratislavskom centre Eurovea v utorok večer (15.1.). Prvú verejnú projekciu sociálnej drámy o medziľudských vzťahoch si pozrel aj minister kultúry SR Marek Maďarič.

"Je to výborný film. Je smutný, drsný, ale pravdivý a myslím si, že je to film, ktorý sa do diváka, ktorý si ho pozrie, veľmi zadrapí," uviedol pre TASR po premiére Maďarič, podľa ktorého sa nový slovenský filmový počin podaril.

"Nie je to úplne obvyklé, že dokáže byť film taký presný vo všetkých parametroch - výborne komponovaná vizualita, veľmi dobré herecké výkony. Mal som z toho veľmi silný zážitok a gratulujem predovšetkým režisérke," doplnil a pochválil aj prácu iných členov filmového štábu. Šéf rezortu kultúry na novom slovenskom filme ocenil prácu samotných hercov, kameru, zvuk i hudbu.

"Som veľmi rád, že vznikol veľmi kvalitný slovenský film. Predpokladám, že môže mať aj šance na nejaký festival a dúfam v to," poznamenal Maďarič na margo príbehovo a obsahovo pravdivej snímky, ktorej nechýba umelecký charakter, hoci sa odohráva v jednoduchých interiéroch a exteriéroch. "Ale sú vynikajúco komponované aj výtvarne. Je to civilné, je to autentické, ale je to veľmi aj výrazovo bohaté," dodal k filmovému príbehu matky a dcéry, ktoré zápasia o toho istého muža.

O trojuholníku lásky, osudovej príťažlivosti a nenávisti vo svojom novom filme rozpráva a obnažuje intímne vzťahy režisérka Mariana Čengel Solčanská, jeden z najvýraznejších zjavov slovenskej kinematografie. Už ako študentka získala niekoľko medzinárodných prestížnych ocenení za jej krátkometrážnu a stredometrážnu tvorbu. Divákov zaujala už debutom - historickou snímkou Legenda o lietajúcom Cypriánovi. Tá sa radí medzi najnavštevovanejšie slovenské filmy.

"Teším sa, pred dva a pol rokom som si nemyslela, že tak skoro budem mať možnosť predstaviť vám nový film, a to je moja radosť väčšia," uviedla na premiére filmárka a zaspomínala si aj na najkrajšie momenty pri nakrúcaní novinky. "Najkrajšie bolo dozvedieť sa, že môžeme ísť točiť, to bolo úplne úžasné. A krásne bolo stretnúť sa na pľaci so strašne talentovanými ľuďmi, s kamarátmi. Ľudia v štábe boli absolútne perfektní, herci boli vynikajúci a dali nám zo seba všetko," dodala Mariana Čengel Solčanská, ktorá svoj nový film nakrúcala na južnom Slovensku - v Šali a Čakajovciach.

Drámu Miluj ma alebo odíď uvidia diváci v kinách od 17. januára. Silné herecké výkony v nej predvedú Éva Bandor, Marko Igonda, Diana Pavlačková, Elena Podzámska, Aniko Varga, Mari Varsányi, Ivan Palúch a ďalší. Realizáciu a distribúciu filmu finančne podporil Audiovizuálny fond.