Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Mím J. Benčík zakladá prvú slovenskú školu pohybového divadla Kaukliar

ilustračné foto Foto: TASR/Miroslava Cibulková

Škola je určená najmä mladým profesionálnym umelcom i študentom umeleckých vysokých škôl.

Bratislava 2. októbra (TASR) – V bratislavskom staromestskom Divadle Ticho a spol. vznikne priestor pre vzdelávanie záujemcov o pohybové divadlo a pantomímu. Prvú školu na Slovensku v tejto oblasti javiskového pohybového umenia s názvom Kaukliar zakladá herec, mím a klaun Juraj Benčík.

"Svoje skúsenosti z 15-ročnej spolupráce s mímom Milanom Sládkom a dvojročného pôsobenia v medzinárodnom cirkuse Cirque du Soleil chcem odovzdať mladej generácii. Prvé stretnutie bude dnes o 20. hodine v priestoroch na Školskej ulici 14. Mojím zámerom je rozvinúť výuku tých predmetov, techník a zdatností, ktoré sa na Slovensku nikde neučia," zdôvodnil pre TASR Benčík.

Podľa neho večerné stretnutie bude aj konkurzom pre prvých žiakov školy. Tam sa tiež dozvedia podrobnosti o štúdiu, kde budú učiť aj lektori z popredných zahraničných inštitúcií. Škola je určená najmä mladým profesionálnym umelcom i študentom umeleckých vysokých škôl, ktorí budú mať možnosť pracovať s renomovanými profesionálnymi umelcami a pedagógmi s medzinárodnou praxou. Najlepší absolventi školy budú mať takto možnosť získať prednostne odporúčanie potrebné pri uchádzaní sa o účinkovanie napríklad v Cirque du Soleil.

"Vek nie je obmedzený. Niekedy je 13-ročný talent aj mentálne zdatný na špičkové výkony. Ja som ako 39-ročný išiel na konkurz do Cirque du Soleil. Dôležitý je talent, ktorý sa nedá dodať," pripomenul Benčík.