Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Miro Žbirka po úspechu v Prahe a Brne príde do Bratislavy

Miro Žbirka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Po dvoch beznádejne vypredaných koncertoch v Prahe a Brne mieri Meky s Abbey Road Night na Slovensko

Bratislava 14. júna (TASR) - Miro Žbirka s anglickými hosťami vypredali Prahu, Brno a v utorok prídu do vypredanej Bratislavy. Rádio Viva Abbey Road Night je názov špeciálneho koncertu, ktorý Žbirka odohrá v utorok 18. júna v bratislavskom Štúdiu L+S. Predstaví na ňom anglických hostí – speváka, gitaristu a skladateľa Geda Maloneyho z Liverpoolu so skupinou So Fine aj "slovenských Beatles", skupinu The Backwards.

"Celé to súvisí s mojím nahrávaním v londýnskom štúdiu Abbey Road v lete minulého roku, kde sme nahrávali pesničky Love Shines a In The Sun. Tam som sa s tými ľuďmi aj trocha skamarátil, ako to už pri nahrávaniach býva. Najmä s producentom Robom Cassom, ktorý ma už párkrát navštívil. On prišiel s ideou, že by s umelcami, ktorých produkuje, alebo im pomáha, prišli do Prahy a urobili koncert," uviedol Žbirka a dodal: "Keď niečo urobím v Prahe, tak začnem hneď rozmýšľať, že by sme to mali urobiť aj v Bratislave."

Pri zostave koncertu Meky rozmýšľal, ako najlepšie navodiť tú správnu atmosféru Abbey Road, Liverpoolu a čias skupiny Beatles. "Uvedomil som si, že tu na Slovensku máme Beatles, Beatles z východného Slovenska. Je neuveriteľná vec, že sa chlapci zo skupiny Backwards naučili interpretovať skladby Beatles tak hodnoverne. Videl som ich minule na jednom koncerte v Prahe a to je jedna z mála možností vidieť, ako zhruba vyzeral koncert Beatles. Chlapci to majú detailne naštudované, dokonca aj s hovoreným slovom a dialógmi."

"Bratislavskú Rádio Viva Abbey Road Night začne kapela Backwards, potom príde hosť Ged Maloney z Liverpoolu, ten vráti koncert do podoby Abbey Road a na mne s kapelou už ostane dotiahnuť koncert do konca. Odohráme náš vlastný repertoár, ale nebudem sa brániť ani nejakej tej bítlsovke."

Po dvoch beznádejne vypredaných koncertoch v Prahe a Brne mieri Meky s Abbey Road Night na Slovensko. V dopredu vypredanom štúdiu L+S ponúkne divákom okrem spomínaného programu po prvý raz na Slovensku naživo svoju "abbeyroadovku" Love Shines, ktorej sa už výborne darí v českom, ale aj slovenskom éteri. Vzhľadom na veľký záujem o tento program vyzerá, že sa z nadšeneckej akcie môže časom stať tradičná akcia, ktorá bude v Čechách a na Slovensku prezentovať umelcov, ktorí nahrávajú v legendárnom Abbey Road. "Páčilo by sa mi to," dodal na záver s úsmevom Žbirka.

TASR informoval PR manažér koncertu Rado Mešša.