Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Miro Žbirka predstavil v Bratislave novú výberovku a knihu piesní

Na snímke spevák a hudobník Miroslav Žbirka počas uvedenia novej knihy Miro Žbirka - Songbook a výberového albumu 3 CD The Best Of Miro Žbirka v Bratislave 18. septembra 2020. Foto: TASR - Dano Veselský

The Best Of Miro Žbirka ponúka na troch diskoch 68 piesní.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Dve novinky v podobe výberového albumu The Best Of Miro Žbirka a knihy piesní Miro Žbirka Songbook predstavil v piatok podvečer Bratislavčanom pri prezentácii a autogramiáde slovenský Paul McCartney Miro Žbirka. Do života ich uviedol jubilujúci textár a básnik Kamil Peteraj, autor desiatok textov Žbirkových hitov. K filmovému dokumentu Meky, ktorý mal premiéru v slovenských kinách 16. júla, tak pribudli album a kniha, ktoré dokumentujú spevákovu štyridsaťročnú úspešnú dráhu.

The Best Of Miro Žbirka ponúka na troch diskoch 68 piesní, najstaršou je Zažni z roku 1977, najmladšou a zároveň aj najnovšou je Slovenská, ktorá sprevádza nový film Juraja Jakubiska Perinbaba a dva svety. Ten bude mať premiéru 3. decembra. Okrem známych hitov, ktoré dodnes znejú v slovenskom a českom éteri, sú na výbere aj menej známe piesne, medzi nimi Starý muž z osamelého domu či Dotieravý deň. Podstatné však je, že kompilácia ponúka piesne zo všetkých Žbirkových albumov, od prvého Doktor sen až po aktuálny Double album. Výber skladieb dramaturgicky zostavil sám spevák. V booklete nechýbajú odkazy na originálne albumy, na ktorých skladby pôvodne vyšli. Celý album bol remastrovaný v londýnskych Abbey Road Studios. Pre porovnanie, prvá Žbirkova výberovka s názvom 12 Naj vyšla v roku 1985 ešte na vinylovej platni.

Na snímke spevák a hudobník Miroslav Žbirka počas uvedenia novej knihy Miro Žbirka - Songbook a výberového albumu 3 CD The Best Of Miro Žbirka v Bratislave 18. septembra 2020.
Foto: TASR - Dano Veselský


„Dostal som tú šancu navrhnúť väčšinu skladieb, mal som to dramaturgicky zverené, čo si veľmi cením. Tu som vychádzal z toho, čo objektívne boli hity. Keď je to Best Of, tak sa tým myslí to, že to majú byť tie najpopulárnejšie piesne. Keď som sa pozrel na to z tohto pohľadu, malo to filozofiu, že som išiel chronologicky po albumoch, bolo vidno, ktoré piesne z každého albumu sú populárne. Vždy sa snažím na taký album dostať piesne, ktoré pripadajú mne ako muzikantovi byť dobré,“ uviedol pre TASR spevák.

Na snímke sprava spevák a hudobník Miroslav Žbirka a textár Kamil Peteraj počas uvedenia novej knihy Miro Žbirka - Songbook a výberového albumu 3 CD The Best Of Miro Žbirka v Bratislave 18. septembra 2020.
Foto: TASR - Dano Veselský


Miro Žbirka Songbook ponúka celkom 187 textov piesní vrátane akordov. Tie sú zoradené chronologicky od prvého Žbirkovho albumu Doktor sen z roku 1980. Ku každému albumu je uvedený aj sprievodný komentár z doby vzniku. Piesne sú radené tak ako na originálnej platni, teda na platni Doktor sen je prvou Klaun z domu číslo 6, po nej Doktor sen, V slepých uličkách, Mám čierny deň až po Baladu o poľných vtákoch, ktorá dvanástou na tejto platni, vydanej v roku 1980. Texty k jednotlivým albumom sú v češtine aj slovenčine, českú časť písal Václav Hnátek, slovenskú časť Rado Mešša. Akordy jednotlivých piesní spísali Aleš Almela Březina a Tomáš Jochmann.

Na snímke spevák a hudobník Miroslav Žbirka počas uvedenia novej knihy Miro Žbirka - Songbook a výberového albumu 3 CD The Best Of Miro Žbirka v Bratislave 18. septembra 2020.
Foto: TASR - Dano Veselský


„Songbook bola vždy moja idea, vždy som o tom hovoril, najmä keď sme si nevedeli spomenúť na akordy nejakej piesne. Nie je to však jednoduché, tu nie je úplne bežné vydávať takéto knihy. Mne sa na tej knihe páči to, že zvolili chronológiu od album Doktor sen, že nie je len o akordoch a textoch, ale ku každému albumu je komentár, ktorý vychádza z rozhovorov so mnou,“ dodal Žbirka.