Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Miro Žbirka priniesol do Košíc skvelú vianočnú náladu

Spevák Miro Žbirka, archívne foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zaplnená košická Steel Aréna sa naladila od prvej minúty na správnu atmosféru a zároveň dokázala, že dokonale ovláda Žbirkov spevník hitov, ktoré ani po desiatkach rokov nestratili nič na sviežosti.

Košice 22. decembra (TASR) – Elegantný vianočný darček doviezol do Košíc v podobe Vianočného symphonic koncertu v sobotu večer (21.12.) spevák, skladateľ a hudobník Miro Žbirka. Týmto vystúpením slovenský Paul McCartney splnil sľub predstaviť symfonický projekt aj východniarom. Okrem sprievodnej kapely v čele s gitaristom Honzom Ponocným ho sprevádzali aj Slovenskí symfonici s dirigentom Adriánom Kokošom.

Zaplnená košická Steel Aréna sa naladila od prvej minúty na správnu atmosféru a zároveň dokázala, že dokonale ovláda Žbirkov "spevník hitov", ktoré ani po desiatkach rokov nestratili nič na svojej sviežosti. Mierou vrchovatou to platí aj o ich interpretovi.      

Viac ako sedemtisíc hlasiviek sa pripojilo už od prvej piesne 22 dní, rovnako pri ďalších hitoch Dr. Jakyll a Mr. Hyde z albumu Chlapec z ulice, Ako obrázok, Možno sa ti zdá a Biely kvet. Spolu s dirigentom Adriánom Kokošom pokrstili nové DVD Miro Žbirka Happy Birthday, na ktorom je záznam narodeninového koncertu, ktorý odohral 8. novembra minulého roku v pražskej O2 Aréne. DVD doplňuje výber 25 archívnych klipov z rokov 1978 až 2010. Po krste mala koncertnú premiéru nová Žbirkova pesnička Vianočná (O prímerí), ktorú zaspieval v sprievode detského súboru Železiarik.

Druhá časť koncertu patrila hitom v symfonickom aranžmáne. Pod taktovkou dirigenta Adriana Kokoša a v sprievode Slovak symphonic zazneli postupne Balada o poľných vtákoch, Jesenná láska, Zažni, Múr našich lások, Len s ňou, Denisa, Medley (zložené z piesní V slepých uličkách, Nechodí, Katka a Prvá), Miliónkrát, Co bolí, to přebolí z Modrého albumu (2001) so speváčkou Marthou. V závere ponúkol dva beatlesácke v podobe hitov All You Need Is Love (1967) a Hey Jude (1968). Sedemtisíc párov rúk si vytlieskalo dva prídavky v podobe piesní Atlantída a Mám rád. "Je to náš posledný koncert v tomto roku," lúčil sa s Košicami Meky, ktorého diváci odmenili zaslúženým standing ovation.

"My sme tu nikdy nehrali v tejto hale, úprimne povedané, už dávnejšie sme nehrali na východe. Pôvodne to malo byť súčasťou Happy Birthday turné, ale potom z toho zišlo. Som rád, že to vyšlo tento rok. Bolo to čosi iné, bolo to vianočné, máme novú vianočnú pesničku, takže človek má vždy nové zážitky, s ktorými nik nepočítal," uviedol pre TASR po skončení koncertu slovenský Paul McCartney.

"Som veľmi rád, bola tu skvelá atmosféra, teším sa a videl som, že aj Miro bol šťastný. Pred takým koncertom sú totiž vždy trocha obavy, aby všetko dobre dopadlo," dodal dirigent Adrián Kokoš.

"S Mirom Žbirkom sme sa na spolupráci dohodli už minulý rok na jeho narodeninovom koncerte. Prípravy vianočného koncertu nám zabrali pol roka. Nie je samozrejmosťou, aby slovenský hudobník vypredal takúto veľkú arénu. Preto sme radi, že sa to po Bratislave podarilo aj v Košiciach," povedal po koncerte Michal Očovan z usporiadateľskej agentúry Vagaboond.