Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Miro Žbirka pripravuje špeciálny narodeninový koncert Happy Birthday

Spevák Miroslav Žbirka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenský Paul McCartney sa pohyboval v priestoroch štúdia, kde nahrávala jeho najobľúbenejšia skupina Beatles. Dal si tak elegantný darček k šesťdesiatym narodeninám, ktoré oslávi 21. októbra.

Bratislava 16. augusta (TASR) – Mirovi Žbirkovi sa pred pár dňami splnil veľký sen, keď v legendárnom štúdiu na londýnskej Abbey Road nahrával svoju pesničku. Slovenský Paul McCartney sa pohyboval v priestoroch štúdia, kde nahrávala jeho najobľúbenejšia skupina Beatles. Dal si tak elegantný darček k šesťdesiatym narodeninám, ktoré oslávi 21. októbra. TASR informoval PR manažér Rado Mešša.

„Neviem, ako často tu znela slovenčina,“ povedal Meky na adresu štúdia, aj keď on v štúdiu prevažne hovoril po anglicky. Svoju skladbu nahral s producentom Robom Cassom aj so Samom Okellom, držiteľom ceny Grammy za zvuk vo filme o Harrym Potterovi. Na nahrávke sa podieľali hudobníci James Ewers (basgitara), Pearse MacIntyre (gitara), Dean Ross (klavír) a Blair Cunnigham (bicie), ktorý spolupracoval s Paulom McCartneym i Tinou Turner.

„Veľa to pre mňa znamená. Bol to tak nevšedný zážitok, že by som sa tu nechal aj zamknúť,“ dodal Žbirka, ktorý na jeseň chystá vydanie špeciálneho boxu s kompletnou diskografiou a bonusmi vrátane nového songu Love Shines. Vznikne tak exkluzívna kompilácia, ktorá zmapuje Mirovu hudobnú kariéru od začiatkov až po súčasnosť. Žbirka tiež koncom roka odohrá narodeninový koncert so symfonickým orchestrom, svojou kapelou a mnohými hosťami, ktorých mená však zatiaľ ešte drží v tajnosti. Najväčšie hity predstaví v tradičnom, symfonickom, rockovom ale aj akustickom prevedení. Narodeninový koncert 5. decembra na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu bude jediným exkluzívnym vystúpením na Slovensku. Lístky na koncert Miro Žbirka – Happy Birthday sa už predávajú v sieti Ticketportal.

Muzikantská dráha speváka, skladateľa a gitaristu Mira Žbirku (*21.10.1952, Bratislava) začala už v pätnástich rokoch so skupinou Modus klub, potom to boli orchestre Vlada Hronca a Gustáva Offermana. V roku 1976 obnovili s Jankom Lehotským skupinu Modus a prišla prvá, úspešná štvorročná etapa, po odchode z nej založili s Lacom Lučeničom a Dušanom Hájekom skupinu Limit. Žbirka bol za éry Československa prvým slovenským zlatým slávikom za rok 1982. Za roky 2002, 2004 a 2005 bol slovenským zlatým slávikom. Na svojom konte má dnes viac ako dve desiatky vydaných albumov a kompilácií.