Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Miro Žbirka spolu s Jonom Andersonom mieria do olympijského Londýna

Miro Žbirka Foto: TASR/Pavel Neubauer

V stredu 8. augusta v Sadler's Wells Theatre vystúpi spevák legendárnej artrockovej skupiny Yes Jon Anderson spolu s Mirom Žbirkom.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Jon Anderson & Miro Žbirka & Symphonic orchestra, to je nezvyčajné spojenie umelcov pre výnimočný koncert, ktorý bude Slovenskú republiku reprezentovať na XXX. Letných olympijských hrách v Londýne.

V stredu 8. augusta v londýnskom Sadler's Wells Theatre vystúpi spevák legendárnej artrockovej skupiny Yes Jon Anderson spolu s Mirom Žbirkom v sprievode symfonického orchestra Capella Istropolitana pod vedením dirigenta Adriána Kokoša. Generálka reprezentatívneho koncertu sa uskutočnila dnes popoludní v koncertnej sieni Slovenského rozhlasu a dopadla podľa slov aktérov veľmi dobre.

Prvá časť programu patrila Mirovi Žbirkovi, ktorý so symfonikmi a sprievodnou skupinou uviedol výber najznámejších piesní svojej speváckej dráhy. Postupne prišli na rad Balada o poľných vtákoch, Jesenná láska, Múr našich lások, Len s ňou, Denisa, Miliónkrát, Atlantída, Mám rád, v známom hite Čo bolí, to prebolí s ním duet zaspievala dcéra Linda. Nemohla chýbať ani "beatlesovka" a teraz ňou bola slávna pieseň Hey Jude. "Meky" sa blysol aj niekoľkými bonmotmi, ktoré pobavili zaplnené hľadisko.

V druhej časti sa predstavil John Anderson, bývalý líder a spevák anglickej artrockovej skupiny Yes, ktorej bol v roku 1968 spoluzakladateľom a s ktorou hral do roku 2004. Bolo to jeho druhé vystúpenie na Slovensku, premiéru mal totiž 15. augusta 2009 na hrade Devín na koncerte Tribute To Freedom / Pocta slobode. Anderson podobne ako Miro Žbirka vybral známe songy zo svojej speváckej dráhy, nechýbali Starship Trooper, Race To The End, Music Is The God Of Love či Change We Must. Veľký ohlas mal aj hit I'll Find My Way Home z albumu The Friends Of Mr. Cairo, ktorý nahral spolu s Vangelisom a vydal v júli 1981. A na záver dali spolu s Mirom Žbirkom slávny song skupiny Beatles All You Need Is Love, ktorý liverpoolska štvorica nahrala v júli 1967. Ak by sa mali v Londýne dávať medaily aj za koncerty, tak s týmto vystúpením by ašpirovali na popredné umiestnenie.

"Toto je jediná príležitosť, ako sa môžem zúčastniť olympiády a reprezentovať, to ma nikdy nenapadlo, že takáto možnosť tu bude, samozrejme, podobne ako iní diváci to prežívam s tými našimi športovcami. Je to úžasné byť v niečom najlepší a dostať medailu, reprezentovať, byť ocenený a stáť na tom stupienku. To sa nestane, ale reprezentujeme a som rád. My máme výhodu s kapelou Istropolitana, že už sa poznáme, už sme urobili turné na Slovensku aj v Čechách, snažili sme sa Jonovi pripraviť podmienky, pretože on to mal ťažšie v tom, že musel nacvičiť celý program s kapelou. Podľa toho, ako sme si zaspievali spoločne na záver All You Need Is Love, tak je úplne v pohode. Sme pripravení," povedal po koncerte pre TASR Miro Žbirka.

"Týždeň pred prvou skúškou som sa už intenzívne pripravoval, cítil som veľkú zodpovednosť, Jon Anderson a Miro Žbirka sú skvelí ľudia, už počas prvej skúšky bol stres a pochybnosti preč. Napočúval som si skladby skupiny Yes, spolupráca bola výborná napriek tomu, že niektoré aranžmány ešte na skúškach pretvoril," dodal pre TASR dirigent Adrián Kokoš.

"Strávil som tu nádherný čas, výborná spolupráca, veľmi dobrý orchester, Miro je fantastický, a spoločná pieseň All You Need Is Love je pravdivá, pretože skutočne všetko čo potrebujete, je láska. Som tu spolu s mojou manželkou Jane, máme radi Bratislavu, ľudí, boli sme tu šťastní. Rád by som sa tu budúci rok vrátil, odohral nejaký koncert, na bicykloch si pozrel aj ďalšie slovenské mestá," uviedol pre TASR Jon Anderson.

Generálnym partnerom reprezentatívneho koncertu je akciová spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava, koncert podporilo Ministerstvo kultúry SR, jeho organizátorom je umelecká agentúra Abby Art.