Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

MittelCinemaFest uvádza príbeh outsidera a geniálneho maliara

Taliansky herec Elio Germano, foto z archívu. Foto: TASR/AP

V hlavnej úlohe filmového príbehu jedného z najvýraznejších a najkontroverznejších insitných maliarov 20. storočia, sa divákom predstaví Elio Germano.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Stredoeurópsky festival talianskeho filmu MittelCinemaFest, ktorého 18. ročník sa koná od 16. do 22. novembra po prvý raz v on-line podobe, uvádza v stredu snímku Chcel som sa ukryť. Príbeh životného outsidera a geniálneho maliara Antonia Ligabueho nakrútil Giorgio Diritti. Festival ho premietne v taliančine so slovenskými titulkami.

V hlavnej úlohe filmového príbehu životného outsidera a geniálneho maliara, jedného z najvýraznejších a najkontroverznejších insitných maliarov 20. storočia, sa divákom predstaví Elio Germano. Ten za svoj herecký výkon v role maliara Antonia Ligabueho v snímke Chcel som sa ukryť, získal na 70. filmovom festivale Berlinale Strieborného medveďa.

Mladý Toni, syn talianskych migrantov, sa vracia do rodného kraja. Roky žije v chatrči pri rieke Pád a jeho jedinými spoločníkmi sú samota, zima a hlad. Osudové stretnutie so sochárom Renatom Mazzacuratim, ktorý rozpozná jeho výtvarný talent, je začiatkom cesty vykúpenia, kde umenie je jediným prostriedkom vyjadrenia vlastnej identity, možnosti získať uznanie. Sláva a peniaze však nedokážu utlmiť sebadeštrukčné sklony umelca a priniesť mu to jediné, po čom naozaj túži - lásku ľudí a slobodu.

MittelCinemaFest, ktorý má tento rok v ponuke deväť filmov, z toho jeden dokumentárny, pripravil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave v spolupráci s Istituto Luce Cinecittá. Na festivale spolupracuje sedem kín v siedmich slovenských mestách - Bratislava/kino Lumiére, Banská Štiavnica/kino Akademik, Kežmarok/kino Iskra, Košice/kino Úsmev, Modra/kino Mier, Piešťany/Kino Fontána, Poprad/kino Tatran. Vstupenky sú dostupné na webstránkach kín, predstavenie je možné sledovať len na Slovensku. Stream je k dispozícii 15 minút pred začiatkom projekcie na kino.doma.sk.