Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Milanová: Kultúrne dedičstvo SR bude v európskej digitálnej zbierke

Na snímke Natália Milanová. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Ministerstvo kultúry (MK) uvádza, že tento úspech sa rezortu kultúry podarilo zrealizovať spolu s Národným osvetovým centrom (NOC) a vybranými slovenskými inštitúciami.

Bratislava 24. januára (TASR) - Výsledky digitalizácie zbierkových predmetov dostupné na portáli kultúrneho dedičstva slovakiana.sk sa stanú súčasťou digitálneho kultúrneho dedičstva Európy. Ministerka kultúry SR Natália Milanová v utorok oznámila, že vďaka spolupráci s portálom európskeho kultúrneho dedičstva Europeana si budú môcť vzácne exponáty pozrieť ľudia po celom svete.

"Zároveň sa tieto zbierky sprístupnia občanom a občiankam so zdravotným znevýhodnením, ktorí by inak takúto možnosť možno nikdy nedostali," poznamenala Milanová.

Ministerstvo kultúry (MK) ďalej uvádza, že tento úspech sa rezortu kultúry podarilo zrealizovať spolu s Národným osvetovým centrom (NOC) a vybranými slovenskými inštitúciami. Tí po dlhej dobe obnovili zasielanie digitalizovaných zbierkových predmetov, dokumentov a národných kultúrnych pamiatok na spomínaný portál európskeho kultúrneho dedičstva Europeana.

"Vďaka digitalizácii dnes môžu múzeá, galérie, knižnice a iné kultúrne inštitúcie prinášať verejnosti inovatívne zážitky, či umožniť prístup k výstavám a dokumentom geograficky nedostupným alebo takým, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu byť fyzicky sprístupnené," dodáva Linda Suchá za iniciatívu NOC a projekt Slovakiana.

V prvej fáze sú pre verejnosť sprístupnené zbierkové predmety zo Slovenského technického múzea a audiovizuálna tvorba Národného osvetového centra. MK SR a NOC plánujú sprístupniť ľuďom po celom svete aj pohľad na ďalšie zbierky slovenského kultúrneho dedičstva, ktoré zatiaľ na digitalizáciu len čakajú.

Prístup k slovenským zbierkam v európskej digitálnej zbierke nájdu záujemcovia na: europeana.eu/sk/search?page=1&qf=PROVIDER%3A%22Slovakiana%22&query=&view=grid