Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

MK SR bude mať na budúci rok k dispozícii viac o 7,5 milióna eur

Marek Maďarič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Uvádza sa to v návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015, ktorý dnes schválila vláda SR.

Bratislava 10. októbra (TASR) – Ministerstvo kultúry bude hospodáriť s rozpočtom o 7,5 milióna eur väčším. Pokiaľ na tento rok malo navrhovaných 181,2 milióna eur, na budúci rok to bude 188,7 milióna eur, čo je nárast o 4,18 percenta. Uvádza sa to v návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015, ktorý dnes schválila vláda SR.

Na kapitálové výdavky pôjde z toho 15 miliónov eur, čo je o päť miliónov eur viac. Táto suma sa použije na rekonštrukciu a modernizáciu Slovenskej národnej galérie. Ďalšie financie sú určené na investičné projekty pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS).

Aj grantový systém ministerstva si prilepší o 500.000 eur, čím dosiahne 21,6 milióna eur. Tieto peniaze sú určené na financovanie tzv. neštátnej kultúry najmä prostredníctvom inštitúcií tretieho sektora. Podporujú sa ním projekty z oblasti divadelného, výtvarného, tanečného, hudobného, literárneho umenia a obnovujú národné kultúrne pamiatky.

Stopercentný nárast predstavujú prostriedky na pokrytie zmluvy so štátom a RTVS. Na tento účel dostane verejnoprávny vysielateľ 28 miliónov eur namiesto súčasných 14 miliónov eur. Transfer pre Audiovizuálny fond zostáva na tohtoročnej úrovni, a to vo výške 3,5 milióna eur. Prilepší si aj Tlačová agentúra SR, ktorá má vyčlenených 1,4 milióna eur.

Menej financií je k dispozícii na strategické zámery, teda na podporu projektov a stratégií schválených vládou SR. K dispozícii bude 4,73 milióna eur, čo je o 2,06 milióna menej. Ide o napríklad prostriedky na obnovu kinematografických a audiovizuálnych diel a ich postupné sprístupňovanie verejnosti, rozvoj slovenského knihovníctva, či na získanie predmetov do zbierkových fondov.