Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Rezort kultúry: Gróf Csáky venoval SR neoceniteľné umelecké diela

Na archívnej snímke pohľad na Spišský hrad zo Spišského Podhradia. Foto: TASR/Adriána Antošková

Csákyovci sa v tridsiatych rokoch 17. storočia stali vlastníkmi Spišského hradu, ktorý im spolu s kaštieľmi a pôdou na základe Benešových dekrétov vyvlastnili.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Gróf Moritz Csáky, potomok jedného z najvýznamnejších šľachtických rodov v Uhorsku, daroval Slovenskej republike vyše sto umeleckých diel nevyčísliteľnej hodnoty. Ministerstvo kultúry (MK) SR spresnilo, že ide o obrazy, kazetu na šperky a predmety umeleckého remesla s erbom Csákyovcov prezentujúce históriu aristokratického rodu.

Šéfka rezortu Ľubica Laššáková (Smer-SD) pripomenula, že gróf prejavil vôľu darovať Spišskému múzeu v Levoči súbor artefaktov už v roku 2017. Ocenila jeho čin. "Dary obohatia kultúru a históriu Spiša. Gróf Csáky si praje, aby sa umelecké predmety vrátili domov, do krajiny, v ktorej sa narodil,“ povedala ministerka po stretnutí s profesorom, ktorému v mene rezortu kultúry osobne poďakovala.

Dejiny rodu Csákyovcov, ktorého korene siahajú až do Sedmohradska, sú spojené najmä s regiónom Spiša. V tridsiatych rokoch 17. storočia sa stali vlastníkmi Spišského hradu, ktorý im spolu s kaštieľmi a pôdou na základe Benešových dekrétov vyvlastnili. Na konci 2. svetovej vojny rodina emigrovala do Rakúska, kde žije v súčasnosti aj gróf Moritz Csáky. Stal sa univerzitným profesorom. Ako známy rakúsky historik učí, že k tolerancii vedie cesta prostredníctvom poznania rozdielov, ktoré robia Európu Európou. Zároveň poukazuje na heterogénnosť nášho kontinentu. Na Spiš nikdy nezanevrel a pokladá ho za svoj domov.