Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Žiadosti o dotácie Obnovme si svoj dom možno podať do konca roka

Na snímke sprava ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) a riaditeľka odboru ochrany pamiatkového fondu Zuzana Kochánková počas tlačovej konferencie na tému "Vyhlásenie dotácií v programe Obnovme si svoj dom na rok 2022" v Bratislave v utorok 30. novembra 2021. Foto: TASR - Martin Baumann

Na podprogram obnovy kultúrnych pamiatok je určená suma 5 miliónov eur a na obnovu pamiatok v lokalitách UNESCO 1,6 milióna eur.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR podporí aj v roku 2022 obnovu kultúrnych pamiatok. V dotačnom programe Obnovme si svoj dom ráta predbežne so sumou 12 miliónov eur. Žiadosti možno posielať do konca roka. Podať ich možno kompletne elektronicky. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) o tom informovala na utorkovej tlačovej konferencii.



Na podprogram obnovy kultúrnych pamiatok je určená suma 5 miliónov eur a na obnovu pamiatok v lokalitách UNESCO 1,6 milióna eur. Na aktivity kultúrnej politiky a edičnej činnosti v oblasti ochrany pamiatkového fondu vyčlenil rezort v podprograme 270.000 eur a obnovu architektonických parkov a architektonických areálov v kritickom stavebno-technickom stave podporí 1 miliónom eur.

Ako priblížila riaditeľka odboru ochrany pamiatkového fondu Zuzana Kochánková, začiatkom budúceho roka má ministerstvo otvoriť aj podprogram zameraný na komplexnú obnovu pamiatok s prioritou ochrany a obnovy s alokáciou 4 milióny eur.

Prioritami ministerstva v aktuálnej výzve sú obnovy krovov, strešných prvkov a striech, podpora tradičných stavebných technológií a umelecko-remeselných prác, ale aj obnova kaštieľov, upozornila Kochánková.

Ministerka doplnila, že na Slovensku evidujeme 10.000 nehnuteľných kultúrnych pamiatok a 16.000 hnuteľných. Celkový investičný dlh sa odhaduje na 5,5 miliardy eur.