Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola otvára letnú sezónu

Na archívnej snímke kurátor MMUAW Martin Cubjak pri dielach Keitha Haringa v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Foto: TASR - Michaela Zdražilová

Jednou z uvádzaných výstav je portfólio The Valley. Tvorí ho 16 ilustrácií Keitha Haringa a 16 textov spisovateľa Williama S. Burroughsa.

Medzilaborce 16. júna (TASR) – Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach otvára vo štvrtok tohtoročnú letnú sezónu viacerými vernisážami. Podľa slov riaditeľa jediného múzea venovaného kráľovi pop-artu v Európe Martina Cubjaka sa v rámci nich predstavujú významné diela undergroundovej kultúry 60. rokov 20. storočia na Slovensku premiérovo.

Jednou z uvádzaných výstav je portfólio The Valley. Tvorí ho 16 ilustrácií Keitha Haringa a 16 textov spisovateľa Williama S. Burroughsa. "Je to pilotný projekt v slovenskom muzeálnom prostredí, a tým pádom aj historický míľnik, keďže v múzeu kráľa pop-artu sa premiérovo prezentujú netradičné umelecké diela fenomenálneho Haringa, spojené s textami legendárneho predstaviteľa literárneho hnutia Beat generation," uviedol Cubjak. Podľa neho je 40 rokov starý "príbeh", ktorý portfólio predstavuje a ktorého podstata je konštruovaná v rovine fikcie, vplyvom pandémie nového koronavírusu aktuálny aj v súčasnosti. "Koreluje s dobou nedávno minulou v reflexii na pandémiu, karantény a s tým spojené obmedzenia," ozrejmil.

Múzeum tiež v rámci podujatia inaugurovalo portrét Josepha Beuysa, predstaviteľa konceptuálneho umenia druhej polovice 20. storočia, osobného priateľa Andyho Warhola. "Prezentuje Haringov pohľad na tohto špecifického umelca, ktorý bol počas druhej svetovej vojny ako pilot vojenského lietadla zostrelený a ktorý prežil časť života medzi domorodcami," priblížil Cubjak.

Tretím predstaveným unikátom je projekt Život za jeden cent. Podľa riaditeľa MMUAW je "jedinečným výstavným projektom o jedinečnej knihe, ktorej trhová hodnota je takmer 200.000 eur". Ide o výstavu 62 signovaných diel od 28 umelcov amerického pop-artu a európskeho abstraktného expresionizmu, ktorých pre tento účel "spojil" autor vizuálnej poézie, čínsky básnik Walasse Ting. Súčasťou výstavy v MMUAW je aj samotná kniha z takzvanej edície Paríž s edičným číslom 29/100.