Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Rezort obrany:Interaktívna mapa približuje miesta vojenských exponátov

Snímka z výstavy „Slováci v rovnošatách 1848 – 2020“ vo Vojenskom historickom múzeu v Piešťanoch v piatok 7. mája 2021, foto z archívu. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Interaktívna mapa obsahuje 86 zbierkových predmetov Vojenského historického múzea - 50 exponátov z múzejného oddelenia v Piešťanoch a 36 exponátov z múzejného oddelenia vo Svidníku.

Bratislava 13. júna (TASR) - Vojensky historicky ústav pripravil pre nadšencov vojenskej histórie Slovenska interaktívnu mapu, ktorá znázorňuje lokality zapožičaných a prenajatých exponátov Vojenského historického múzea (VHM). TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Aj takýmto spôsobom sa snažíme priblížiť občanom našu vojenskú históriu, pričom jej nadšenci ju môžu prebádať priamo na interaktívnej mape alebo vďaka nej zistiť a navštíviť miesta, kde sú tieto zbierkové predmety v rôznych častiach Slovenska umiestnene,“ povedal riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič. Doplnil, že zbierkové predmety je možné vyhľadať napríklad podľa názvu, kategórie alebo vlastníka exponátu.

Interaktívna mapa obsahuje 86 zbierkových predmetov VHM - 50 exponátov z múzejného oddelenia v Piešťanoch a 36 exponátov z múzejného oddelenia vo Svidníku. Rozdelené sú do štyroch kategórií: letecká technika, tanky a obrnená technika, delostrelecká technika a automobilová technika.

Zbierkové predmety prezentovane prostredníctvom Interaktívnej mapy lokalít múzejných exponátov boli vypožičané alebo prenajaté Vojenským historickým ústavom na základe zmlúv na prenájom hnuteľných vecí, respektíve zmlúv o výpožičke, a to napríklad múzeám, územnej a miestnej samospráve či mimovládnym organizáciám. Ide prevažne o multiplikáty predmetov prezentovaných v expozíciách VHM v Piešťanoch a Svidníku. O ich odborne ošetrenie, opravy a rekonštrukciu sa starajú nájomcovia v úzkej súčinnosti s odbornými pracovníkmi Vojenského historického múzea.

Interaktívna mapa je k dispozícii na webovom sídle Vojenského historického ústavu mapalokalitexpo.vhu.sk.