Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Múzeum Ľ. Štúra v Modre dnes otvorilo výstavu na počesť Milana Ferka

Vo výstavných priestoroch Múzea Ľudovíta Štúra v Modre, ktoré patrí pod správu Slovenského národného múzea, otvorili 7. marca 2014 výstavu o živote a diele významného slovenského spisovateľa, básnika, dramatika Milana Ferka, nositeľa Radu Ľudovíta Štúra. Na snímke ľudia si pozerajú výstavu na počesť Milana Ferka s názvom Modranské roky. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Výstava má názov Modranské roky a akcentuje najmä obdobie života spisovateľa, ktoré je spojené s jeho kultúrnymi a občianskymi aktivitami v tomto malokarpatskom meste.

Bratislava 7. marca (TASR) - Vo výstavných priestoroch Múzea Ľudovíta Štúra v Modre, ktoré patrí pod správu Slovenského národného múzea, otvorili dnes podvečer výstavu o živote a diele významného slovenského spisovateľa, básnika, dramatika Milana Ferka, nositeľa Radu Ľudovíta Štúra.

Výstava má názov Modranské roky a akcentuje najmä obdobie života spisovateľa, ktoré je spojené s jeho kultúrnymi a občianskymi aktivitami v tomto malokarpatskom meste. Konkrétne jeho kontakty s umelcami, kultúrnymi pracovníkmi a občianskymi aktivistami, žijúcimi v Modre, ale aj jeho záľubu v chove včiel. Spisovateľ mal v chotári Modry chatu s rozložitým včelínom a vo voľných chvíľach sa profesionálne venoval aj tejto činnosti. Svoje poznatky z tejto oblasti prezentoval v knihe Človek a včely (2001). Súčasťou otvorenia výstavy bolo aj premietnutie dokumentárneho filmu Posledné rozhovory. Výstava potrvá do 30. marca 2014.

Milan Ferko sa narodil 14. decembra 1929 vo Veľkom Rovnom. Prežil dobré aj smutnejšie roky, ba i tragické, od biedy počas 2. svetovej vojny k biede intelektu najmä po roku 1968, kedy sa šrotovali jeho knihy a bol zakázaným autorom. Za vyše 60 rokov literárnej činnosti napísal viac ako 130 knižne vydaných diel, od detských rozprávok, básní, cez romány, hry, operety, majstrom bol aj v literárnom spracúvaní historických tém. Diela Milana Ferka boli preložené do siedmich cudzích jazykov. Zomrel 26. novembra 2010 v Bratislave.

Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre vzniklo ako špecializované literárne múzeum v roku 1965. Hlavným poslaním múzea je akvizícia, dokumentácia a prezentácia materiálov dotýkajúcich sa života, činnosti a diela Ľudovíta Štúra a jeho generácie na pozadí slovenského národopisného, sociálneho, kultúrneho a literárneho pohybu v období slovenského národného obrodenia. Druhou sférou záujmu sú dejiny mesta, modranská keramika a diela výtvarného umenia so vzťahom k Štúrovi a mestu Modra. Múzeum Ľudovíta Štúra sídli v dome č. 84 na námestí v Modre, v ktorom zomrel Ľudovít Štúr. Dňom 1. januára 2006 na základe rozhodnutia Ministerstva kultúry Slovenskej republiky bolo začlenené do Slovenského národného múzea v Bratislave.