Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

MOST-HÍD: Novou koncepciou chce meniť financovanie kultúry menšín

László Solymos z Mostu-Híd Foto: TASR/Michal Svítok

Dnešný stav financovania kultúry národnostných menšín na Slovensku potrebuje podľa strany Most-Híd rovnaké systémové riešenie, k akému prišlo v prípade slovenskej kultúry.

Bratislava 13. apríla (TASR) – Dnešný stav financovania kultúry národnostných menšín na Slovensku potrebuje podľa strany Most-Híd rovnaké systémové riešenie, k akému prišlo v prípade slovenskej kultúry prostredníctvom prijatého zákona o Fonde na podporu umenia. Z tohto ideového základu preto vychádza aj koncepcia financovania kultúry národnostných menšín, ktorej základné črty na dnešnej tlačovej konferencii predstavil podpredseda strany Most-Híd László Solymos.

Základnými atribútmi koncepcie sú podľa Solymosa stabilita, transparentnosť, kultúrna samospráva menšín a úmerná kompenzácia rozdelenia finančných prostriedkov medzi menšinami. "Naším cieľom je, aby menšiny vedeli, s akým balíkom peňazí môžu disponovať a aj to, ako sa tieto peniaze rozdeľujú," uviedol Solymos. "Kultúrna samospráva menšín má znamenať, že práve príslušníci národnostných menšín budú mať čo možno najväčšiu rozhodovaciu právomoc pri prideľovaní finančných prostriedkov, úmerná kompenzácia má v zmysle pozitívnej diskriminácie zabezpečiť dostatok peňazí aj málo početným menšinám," vysvetlil Solymos.

Podpredseda Mostu je presvedčený, že na kultúru národnostných menšín by malo ísť viac prostriedkov, ako je tomu v súčasnosti, prostredníctvom grantovej schémy v programe Kultúra národnostných menšín Úradu vlády SR, kde bolo v tomto roku alokovaných 3.879.250 eur. "Podľa našich odhadov by mohlo ísť o sumu približne osem miliónov eur," uviedol Solymos a poukázal na to, že iný ako slovenský materinský jazyk používa na Slovensku približne 800.000 ľudí. Finančné prostriedky by pritom mali slúžiť nielen na financovanie projektov, ale aj na činnosť a prevádzku kultúrnych organizácií.

V najbližšom období chce Most-Híd o svojej koncepcii diskutovať s predstaviteľmi národnostných menšín i zástupcami kultúrnej obce, následne i so svojimi politickými partnermi a ministerstvom kultúry. "Veríme, že by sme už na septembrovú schôdzu parlamentu mohli pripraviť návrh nového zákona," povedal Solymos.