Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Kultúra

Mrocek založil tradíciu galakoncertu na pomoc onkologickým pacientom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Výťažok z galakoncertu poputuje onkologickým pacientom v seniorskom veku.

Bratislava 12. septembra (TASR) - V bratislavskej Koncertnej sieni Klarisky zneli uplynulý víkend klavírne skladby od svetoznámych autorov aj s odkazom na pomoc pacientom s onkologickým ochorením. Benefičný klavírny koncert usporiadal klavirista, skladateľ a pedagóg Michal Mrocek, ktorý ním založil tradíciu galakoncertu na pomoc onkologickým pacientom.

"Na koncerte som nechal znieť len kráľa všetkých hudobných nástrojov - klavír. Každú skladbu som chcel priblížiť publiku tak, aby malo možnosť na chvíľu cítiť mojím srdcom, počuť mojimi ušami a žiť mojimi emóciami. Preto som zvolil vystúpenie 'one man show' podfarbené jedinečnými vizuálnymi prvkami," priblížil Mrocek. Na koncerte zaznela jeho vlastná tvorba a moderná či klasická hudba od svetoznámych hudobných skladateľov a interpretov ako Franz Schubert, George Friedrich Händel, Yiruma, Ludovico Einaudi, Nino Rota, Yann Tiersen, ale aj rockovej kapely Queen či od Jara Filipa.

Výťažok z galakoncertu poputuje onkologickým pacientom v seniorskom veku. "Od mala som si vždy vážil starších ľudí, vzhliadal som k ich múdrosti a životným skúsenostiam. Som presvedčený o tom, že seniori majú pre nás veľkú cenu a mali by sme sa k nim správať s úctou a rešpektom. Bez nich by sme tu neboli," hovorí Mrocek. Niekoľko rokov pôsobil v zahraničí, kde sa presvedčil o tom, že galakoncerty spojené s benefíciou sú štandardom. To ho inšpirovalo, aby začal organizovať benefičné klavírne podujatie na Slovensku. K myšlienke pomôcť práve seniorom priviedla klaviristu aj osobná skúsenosť s jeho starou mamou, ktorá bojuje s onkologickým ochorením.

Koncertná sieň Klarisky s kapacitou 200 ľudí bola tri týždne pred koncertom vypredaná. Symbolický šek s finančným darom si na podujatí prevzal riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Alexander Mayer. Mroceka úspech jeho prvého galakoncertu so zmyslom pomáhať teší, v týchto dňoch začína plánovať budúci ročník.