Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Multikultúrny festival [fjúžn] otvoril dokument Záchranári

Naša spoločnosť je čoraz viac otvorená a poznačená aj migráciou, prichádza k nám veľa cudzincov. Práve cudzinci sú predmetom záujmu festivalu.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Projekciou amerického dokumentárneho filmu Záchranári dnes na Vysokej škole múzických umení v Bratislave otvorili 7. ročník festivalu [fjúžn], v minulosti známy ako Týždeň nových menšín. "Naša spoločnosť je čoraz viac otvorená a poznačená aj migráciou, prichádza k nám veľa cudzincov. Práve cudzinci sú predmetom záujmu festivalu. Je ich síce stále málo na Slovensku, ale pribúdajú," povedal pre TASR Laco Oravec, programový riaditeľ Nadácie Milana Šimečku, ktorá festival organizuje.

Týždňové podujatie v Bratislave má teda širokej verejnosti predstaviť migrantov, ktorí dnes na Slovensku reprezentujú viac ako jedno percento populácie. "Sú to zväčša či už exotické komunity, ale aj tradičnejšie - Vietnamci, Číňania, Afganci, Arabi a podobne, ale tieto skupiny sú väčšinou málopočetné a skoro 'neviditeľné'," vysvetlil Oravec jeden z hlavných motívov organizovania festivalu. "Chceme poukázať na to, že tu s nami žijú a čím skôr začneme riešiť otázky migrácie a multikulturalizmus, tým lepšie budeme pripravení na možno takú budúcnosť, akú dnes poznáme zo západných európskych miest," doplnil.

Tento rok ponúkne [fjúžn] 17 rozmanitých podujatí - koncerty, filmy, diskusie či tvorivé dielne. Multikultúrny festival otvoril dokument Michaela Kinga Záchranári (The Rescuers, 2011). Americký režisér svoj film, ktorý spája tému holokaustu, temného obdobia histórie so súčasnou genocídou v Sudáne, osobne uviedol spolu s producentkou Joyce D. Mandell a veľvyslancom USA na Slovensku Theodorom Sedgwickom.

"Ľudia sa vôbec nepoučili z toho, čo sa stalo v minulosti. Neustále vzrastá nenávisť v celej Európe," uviedla na otvorení Eva Salnerová z Nadácie Milana Šimečku. "Verím, že aj tento festival prispeje k tomu, aby sme sa nemuseli báť o druhých, lebo sú iní a tí druhí aby sa nemuseli báť nás, pretože sme iní ako oni," konštatovala Salnerová a na záver symbolicky zapálila sviečku na počesť všetkých obetí holokaustu.

Súčasťou programu prvého festivalového dňa je aj multikultúrna party Aj my sme tu doma, na ktorej sa v KC Dunaj predstavia viacerí na Slovensku žijúci cudzinci so svojou hudbou a tancom. Festival [fjúžn] potrvá do 25. apríla. Kompletný program nájdu záujemcovia na www.fjuzn.sk.