Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

V Muráni otvorili obecné múzeum

V obci Muráň dnes slávnostne otvorili obecné múzeum. Je v budove Rímskokatolíckej fary (na snímke), ktorú ako národnú kultúrnu pamiatku obnovili už koncom roka 2011. Muráň, 30. mája 2014. Foto: TASR/Ján Siman

Rímskokatolícka fara je barokovo-klasicistickou budovou z roku 1701 s manzardovou strechou. Nachádza sa v centre obce.

Muráň 30. mája (TASR) - V obci Muráň dnes slávnostne otvorili obecné múzeum. Nachádza sa na fare.

Ako pre TASR povedal starosta obce Roman Goldschmidt, budovu Rímskokatolíckej fary ako národnú kultúrnu pamiatku obnovili už koncom roka 2011, potrebovali však čas a ďalšie peniaze na jej zariadenie.

Otvorenie múzea je súčasťou družobných dní s mestom Fryšták v Českej republike.

Rímskokatolícka fara je barokovo-klasicistickou budovou z roku 1701 s manzardovou strechou. Nachádza sa v centre obce. Dejiny cirkvi pre nedostatok archívneho materiálu sú známe od roku 1759, keď bol Muráň až do roku 1792 filiálkou Muránskej Dlhej Lúky a nemal dovtedy vlastného farára. Sú úzko spojené s dramatickými historickými udalosťami, ktoré súviseli predovšetkým s významom hradu. Múzeum na fare otvorili spolu s autorskou výstavou regionálneho fotografa Maroša Detka. "Je to pre mňa veľká česť. Táto budova mi poskytuje vynikajúce priestory. Venujem sa predovšetkým fotografovaniu prírody, tak rastlín, ako aj živočíchov a na túto výstavu som vybral zábery z Muránskej planiny i Vysokých a Belianskych Tatier, Malej a Veľkej Fatry, ale aj z okolia Muráňa a Revúcej," povedal Detko.



V Muráni pripravili nadnes aj seminár venovaný histórii obce a hradu. "V sobotu pokračujeme tradičnými Muránskymi hradnými hrami. Tento rok to bude ale trochu výnimočné. Hlavný program sme sústredili na Veľkú lúku. Návštevníkov tam budú voziť autobusy už z Revúcej. Kto bude mať chuť, môže pešo pokračovať na samotný hrad, kde majú ďalšie aktivity pripravené pracovníci správy Národného parku Muránska planina," dodal Goldschmidt.