Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Murivom z hradu Slovenská Ľupča pokrstili knihu o hradoch a zámkoch

Na snímke Ľupčiansky hrad nad obcou Slovenská Ľupča v okrese Banská Bystrica 18. novembra 2018, foto z archívu. Foto: TASR - Dušan Hein

Krstným otcom knihy sa stal predseda predstavenstva miestnej komory Július Kriváň.

Slovenská Ľupča 22. septembra (TASR) – Murivom priamo z hradu Slovenská Ľupča pokrstili knihu Čarovné hrady a zámky Slovenska, ktorú uviedli do života v týchto dňoch práve na tomto hrade. Pre protipandemické opatrenia sa krst knihy uskutočnil iba v komornejšej atmosfére.

„Nedali sme si úlohu zmapovať všetky hrady a zámky. Skôr sme si chceli splniť detské sny a urobiť knihu, ktorá ukáže tieto úžasné miesta tak, ako ich chceme vidieť už navždy – romantické, tajomné a trochu strašidelné. Takto ich, našťastie, vidia i naši fotografi a nielen zo Slovenska,“ konštatoval autor knihy a redaktor Martin Kmeť.

Krst knihy sa uskutočnil počas zasadnutia predstavenstva Banskobystrickej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. Jej krstným otcom sa stal predseda predstavenstva miestnej komory Július Kriváň.

„Na obálke knihy Čarovné hrady a zámky Slovenska je znázornený Ľupčiansky hrad a nie je to náhoda. Práve Železiarne Podbrezová v nemalej miere prispeli k vzniku knihy a zároveň je tento hrad ich darom pre celú spoločnosť a ďalšie generácie. Preto pri myšlienke, kde by bolo najvhodnejšie uviesť knihu do života, sme sa rozhodli pre hrad v Slovenskej Ľupči,“ uviedol člen predstavenstva komory a majiteľ vydavateľstva CBS v Kynceľovej Milan Paprčka. Kniha plná umeleckých fotografií hradov a zámkov patrí do knižnej edície Čarovné Slovensko.