Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Music & Film premietne dokument o opernej ikone Ja, Maria Callas

Na archívnej snímke Maria Callas. Foto: TASR/AP

Callasová bola americká sopranistka gréckeho pôvodu, jedna z najslávnejších operných speváčok 20. storočia.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére prináša v cykle Music & Film výnimočný dokument o grécko-americkej opernej ikone v réžii Toma Volfa. Film Ja, Maria Callas (2018) si diváci môžu pozrieť v pondelok (10.12.) o 20.30. "Film je obrazom profesionálneho i osobného života Marie Callasovej, obsahuje aj dosiaľ nezverejnené nahrávky a neznáme fakty z jej súkromia a hudobnej kariéry a speváčka sa v ňom divákom prihovára vlastnými slovami. Ide o jedinú projekciu na Slovensku," informovala TASR Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Podľa dramaturga cyklu Music & Film Mira Ulmana budú jeho pravidelní návštevníci asi trošku zaskočení zmenou žánru, keď však videl dokument o najslávnejšej opernej speváčke všetkých čias, rozhodol sa, že to bude najvhodnejší titul do predvianočnej atmosféry. "Navyše, keď ho do slovenskej distribúcie nikto nekúpil a predstavenie v Kine Lumiére tak bude jediné na Slovensku," komentoval výber decembrového filmu.

Callasová bola americká sopranistka gréckeho pôvodu, jedna z najslávnejších operných speváčok 20. storočia. Hudobní kritici vyzdvihujú jej techniku bel canto, široký hlasový rozsah a zmysel pre drámu. Vďaka jej hudobnému a dramatickému talentu ju diváci prezývali La Divina (Božská). Posmrtne bola v roku 2007 ocenená cenou Grammy za celoživotný prínos a BBC Music Magazine ju vyhlásil za najväčší soprán všetkých čias.

Dokument odhaľuje podstatu speváčkinej výnimočnej osobnosti, ukazuje, ako sa zo skromných začiatkov v New Yorku stala zbožňovanou medzinárodnou hviezdou. Diváci sa dozvedajú o jej šťastných i náročnejších obdobiach. "Hoci Maria Callasová zomrela v roku 1977, vďaka filmu rozpráva divákom svoj príbeh vlastnými slovami. Hovorí o umení, rodine, ale i milostnej zrade, a nechýba v ňom ani intímne nahliadnutie do jej obáv, strachov a depresií," približuje snímku Ulman. Dokument je totiž zložený z doteraz neznámych archívnych záberov, nezverejnených fotografií a nahrávok, osobnej korešpondencie i vzácnych zákulisných scén. "Úryvky z Callasovej osobnej korešpondencie vo filme číta herečka Fanny Ardantová, známa u nás z Truffautovho filmu Žena od susedov (1981) alebo z Ozonovej snímky 8 žien (2002). Práve Ardantová stvárnila aj postavu Marie Callasovej vo filme Franca Zeffirelliho Nesmrteľná Callasová z roku 2002, ktorý sa odohráva v posledných rokoch jej života."

Pre Callasovú bol spev podľa jej vlastných slov pokusom priblížiť sa k nebesiam, kde vládne dokonalá harmónia. V speve a práci bola v každom okamihu sama sebou. Nič nerobila naoko a vždy odvádzala poctivú prácu. V závere filmu vyjadruje vďaku za priazeň, ktorú jej venovali fanúšikovia: "Chcela by som sa poďakovať svojmu publiku, ktoré mi bolo nablízku i v ťažkých chvíľach, nielen v časoch slávy. Písalo mi, zbožňovalo ma, rozumelo mi a väčšinou ma milovalo. I za to som mu veľmi vďačná. Pre svet nemám nič než vďačnosť."

Okrem Marie Callasovej sa vo filme objavia aj zábery viacerých osobností. Medzi nimi sú napríklad Aristoteles Onassis, Marilyn Monroeová, Alain Delon, Yves Saint-Laurent, John F. Kennedy, Luchino Visconti, Winston Churchill, Grace Kellyová a Liz Taylorová. Odznejú v ňom aj árie z diel Giacoma Pucciniho Madame Butterfly a Tosca, Giuseppe Verdiho Sicílske nešpory, Macbeth a La Traviata a Vincenza Belliniho Sonnambula.