Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Musica aeterna uvedie diela skladateľov francúzskej barokovej hudby

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Koncert odohrajú v Malej sále Slovenskej filharmónie (SF) v utorok 7. júna v rámci cyklu Stará hudba. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Bratislava 6. júna (TASR) - Maitres du violon je názov koncertu, na ktorom diela skladateľov francúzskej barokovej hudby uvedie súbor pre starú hudbu Musica aeterna. Koncert odohrajú v Malej sále Slovenskej filharmónie (SF) v utorok 7. júna v rámci cyklu Stará hudba. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Na utorkovom koncerte predstavia členovia súboru pod vedením umeleckého vedúceho Petra Zajíčka diela štyroch skladateľov. "Koncert otvoria suitou z baletu Scylla et Glaucus Jeana-Mariu Leclaira (1697 – 1764), rodáka z Lyonu, ktorý patrí medzi zakladajúce osobnosti francúzskej husľovej školy," priblížila Tolstova s tým, že nasledovať bude Concert de simphonies parížskeho rodáka Jacquesa Auberta (1689 – 1753). "Bol členom slávneho súboru 24 huslí kráľa (24 Violons du Roy)," poznamenala Tolstova.

V programe utorkového koncertu figuruje aj skladba Les caractéres de la danse od francúzskeho barokového skladateľa, huslistu Jeana-Féryho Rebela (1666 – 1747). Uzavrie ho skladba Quatriéme Concert de simphonies skladateľa a huslistu Antoina Dauvergna (1713 – 1797).

Súbor pre starú hudbu Musica aeterna vznikol v roku 1973 z iniciatívy Jána Albrechta. Teleso špecializované na starú hudbu sa v roku 1989 definitívne preorientovalo na hru na originálnych nástrojoch, respektíve ich verných kópiách. Ťažiskom repertoáru súboru je hudba 17. a 18. storočia.