Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Múzeum dizajnu vystaví písací stroj, na ktorom vznikli texty Elánu

skupina Elán Foto: TASR

Na výstave návštevníci môžu obdivovať najmä diela a výrobky od 20. rokov 20. storočia až po súčasnosť.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Prvú prezentáciu zbierok komunikačného a priemyselného dizajnu, ktoré vlastní Slovenské centrum dizajnu (SCD), otvorili v zrekonštruovaných priestoroch Hurbanových kasární v Bratislave. Nosnou témou expozície je komunikácia v rôznych podobách. Výstava má názov Múzeum dizajnu, prosím.

Podľa riaditeľky SCD Kataríny Hubovej výstava je unikátnou príležitosťou predstaviť širokej aj odbornej verejnosti nielen dlhoročné snahy o zriadenie múzea, ale aj realizáciu idey, ako by mohla celá veľká budova kasární slúžiť kultúrnym aktivitám.

"Všetky diela pochádzajú z darov od mnohých jednotlivcov, takže štát to nič nestálo. Niektoré sme získali spoluprácou s firmou OLO (Odvoz a likvidácia odpadu). Nie je to však žiadna zbierka odpadu, všetko je vyčistené," povedal na stredajšej (10.4.) vernisáži o spôsobe získavania exponátov spolukurátor výstavy Maroš Schmidt.

"Realita nás dotlačila, že robíme zbierky bez peňazí, iba za vlastné. Som rád, že mnohí dizajnéri pochopili situáciu a venovali nám svoje veci a verím, že ďalší ich budú nasledovať. Pred 84 rokmi u nás vzniklo umelecko-priemyselné múzeum a potom zmizlo. My na to teraz nadväzujeme," zdôvodnil vznik priateľov múzea dizajnu v Združení 84 Ľubomír Longauer, ktorý do zbierky daroval a sprostredkoval tisíce diel grafického dizajnu a rôznych dokumentov.

Diela najmä z 20. rokov 20. storočia

Výstava komplexne nepredstavuje tému komunikácie. Výber diel reprezentuje súčasný charakter zbierok, ich základné zameranie a naznačuje, akým smerom sa zbierková činnosť bude ďalej rozširovať. Návštevníci môžu obdivovať najmä diela a výrobky od 20. rokov 20. storočia až po súčasnosť. Kamery, rozhlas po drôte, magnetofóny, diaprojektory, mikrofóny, gramorádiá, televízory, telefóny či rádioprijímače budú mnohým veľmi známe, u mladých aj vykúzlia úsmev. Spoznajú najmenší československý tranzistorový rádioprijímač Zuzana z rokov 1964-1965, ktorý bol neuveriteľne drahý. Veď stál 600 Kčs, keď priemerná hrubá mesačná mzda bola 1453 Kčs. V expozícii je písací stroj, ktorý Boris Filan dostal od otca na 15. narodeniny a písal na ňom texty piesní skupine Elán.

Okrem objektov sú vo výbere obrazových diel divadelné, filmové, hudobné či reklamné plagáty, ktoré vytvorili Vladislav Rostoka, Svetozár Mydlo, Milan Veselý, Karol Rosmány, Ladislav Csáder, Milan Peťovský. Dopĺňajú ich ukážky televíznej grafiky (Pavol Blažo, Eliška Galisová), tvorba vizuálnej identity (Miroslav Cipár), motív komunikácie v oblasti textilu (Vlasta Hegerová, Kompot). Nechýbajú obaly gramoplatní, ilustrácie kníh, obálky časopisov ani hlavičkové papiere. Nový multimediálny rozmer komunikácie predstavuje štúdio Pixel Federation. Dnes o 14. hodine sa uskutoční prvá sprievodná akcia k tejto výstave. Šimon Šicko na prednáške Hráči hráčom bude hovoriť o hernom priemysle, o povolaniach týkajúcich sa tejto kreatívnej oblasti, o vzniku a plánoch štúdia Pixel Federation, ktoré sa venuje vývoju a distribúcii online hier.

Výstava potrvá do 1. mája.