Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Múzeum liptovskej dediny má 30 rokov, pripravuje slávnostný program

V Múzeu liptovskej dediny v Pribyline, archívna snímka. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Hlavný kultúrny program sa začne v sobotu napoludnie. Ako prví vystúpia Fujaristi z Liptova pod vedením Ľubomíra Lauku, nasledovať ich budú mladí Liptovskí heligonkári.

Pribylina 4. augusta (TASR) – Jubilejných 30 rokov od otvorenia Múzea liptovskej dediny si v Pribyline pripomenú kultúrnym a odborným programom. Podujatie sa uskutoční v piatok 13. a v sobotu 14. augusta. TASR o tom informovala odborná referentka kultúry Liptovského múzea Martina Vilčeková.

V piatok bude Liptovské múzeum v rytierskej sále renesančného kaštieľa z Parížoviec hostiť odborníkov z iných múzeí a kultúrnych inštitúcií. "O 15.00 h je plánovaná vernisáž výstavy, ktorá návštevníkom predstaví vznik, budovanie a tri desiatky rokov múzea v prírode. Na podvečernú hodinu je naplánované slávnostné zasadnutie Múzejnej vedeckej rady Liptovského múzea, kde budú jej členovia diskutovať o ďalšom odbornom smerovaní tejto fondovej inštitúcie," priblížila Vilčeková.

Hlavný kultúrny program sa začne v sobotu napoludnie. Ako prví vystúpia Fujaristi z Liptova pod vedením Ľubomíra Lauku, nasledovať ich budú mladí Liptovskí heligonkári. Pripravené sú aj vystúpenia multiinštrumentalistu Michala Smetanku a Folklórneho súboru Liptov, načrtla odborná referentka.

Kultúrny program obohatia aj dve diskusie. Prvá s bývalými riaditeľmi Liptovského múzea bude venovaná vzniku a budovaniu múzea v prírode, druhá víziám a budúcnosti expozície. "Počas kultúrneho programu ocení vedenie múzea aj osobnosti a inštitúcie, ktoré sa v minulosti zaslúžili o jeho vybudovanie a bezproblémovú prevádzku," doplnila Vilčeková.

Bodkou za oslavami bude vystúpenie ochotníkov združených v Divadle Hubová, ktorí predvedú veselohru Jána Chalupku Všetko naopak.