Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Múzeum otvorilo výstavu Židovská plavecká (r)evolúcia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako informuje múzeum, projekt je pokračovaním úspešného cyklu výstav o významných športovcoch židovského pôvodu.

Bratislava 18. mája (TASR) - Židovská plavecká (r)evolúcia je názov výstavy, ktorú vo štvrtok slávnostne otvorili v Slovenskom národnom múzeum - Múzeu židovskej kultúry (SNM - MŽK) v Bratislave. Výstavný projekt o vývoji plaveckého športu v rámci židovských komunít a o jeho znovuobjavených osobnostiach vznikol v spolupráci a s podporou Slovenskej plaveckej federácie a organizácie Maccabi Slovakia, zastrešujúcej všetkých židovských športovcov.

Ako ďalej informuje múzeum, projekt je pokračovaním úspešného cyklu výstav o významných športovcoch židovského pôvodu. Prezentuje históriu organizovaného plávania v rámci židovskej komunity na Slovensku od založenia jedného z najúspešnejších plaveckých klubov prvej Československej republiky Bar Kochba Bratislava (BKB), až po obnovenie židovskej športovej tradície po páde totalitného režimu v roku 1989.

"Obe totality - tá vojnová i povojnová - spôsobili, že plavci a plavkyne klubu BKB upadli do zabudnutia a ich mená i úspechy spolu s dosiahnutými rekordmi vymazali z dejín slovenského, českého i československého plaveckého športu," uvádza k výstave SNM - MŽK s tým, že nastal čas, aby si verejnosť tieto osobnosti pripomenula a zaspomínala na ich športovú kariéru i neľahký osud, životné peripetie, ktorým museli čeliť len preto, lebo kvôli svojmu pôvodu "získali" nálepku nežiaduci.

Kurátorom výstavy je Michal Vaněk, súčasný riaditeľ SNM - MŽK, autor cyklu výstav o židovských osobnostiach - športovcoch. "Ako bývalý vrcholový športovec sa rozhodol priblížiť židovskú históriu a kultúru prostredníctvom svojho koníčka - športu, čím predstavil aj inú cestu spoznávania židovskej komunity na Slovensku," dodáva múzeum.