Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Múzeum polície predstaví počas Noci múzeí a galérií dobový materiál

Na snímke príslušník elitnej polície pred budovou Špecializovaného trestného súdu. Foto: TASR - Martin Baumann

Online Noc múzeí a galérií prinesie aj možnosť prejsť sa po výstavách a expozíciách sídelnej budovy SNM.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Slovenské národné múzeum (SNM) v spolupráci s pamäťovými inštitúciami v Bratislave chystá 16. ročník populárneho celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií. Z dôvodu protiepidemických opatrení sa tento rok koná vo virtuálnej podobe.

Program 20 múzeí a galérií v hlavnom meste vrátane múzeí SNM na celom Slovensku bude dostupný online 14. novembra od 15:00 do 24:00 na nmag.snm.sk. TASR o tom informovala Zuzana Vášáryová zo SNM.

Tradičný jarný termín podujatia (tretia májová sobota) presunuli organizátori vo Francúzsku na 14. novembra. Epidemiologická situácia však znemožnila návštevu kamenných kultúrnych inštitúcií. Rozhodnutie pripraviť Noc múzeí a galérií v tomto roku online sa podľa generálneho riaditeľa SNM Branislava Panisa ukázalo ako správne. „Verím, že rovnako ako v minulosti bude o podujatie aj v tejto forme záujem," uviedol.

Program spolupracujúcich pamäťových a kultúrnych inštitúcií ponúka množstvo tém, v centre záujmu stojí múzejný artefakt alebo výtvarné dielo a jeho prezentácia. Na divákov čakajú virtuálne výstavy, komentované audio či videoprehliadky, kurátorské sprievody, prednášky, diskusie. Program online Noci múzeí a galérií pripravili organizátori aj vo forme inštruktážnych videí, datasheetov, herných zón, kvízov či pracovných listov. Určený je pre všetky vekové skupiny návštevníkov.

Galéria Bibiana napríklad predstaví tvorivé oddelenia, ktoré celé roky sprostredkovávajú umenie deťom hravou formou. Galéria Nedbalka prostredníctvom virtuálnej prehliadky prevedie stálou expozíciou a priblíži výtvarné diela finalistov súťaže Maľba. Slovenská výtvarná únia – galéria Umelka pripravila online výstavu a live stream lektorovanej prehliadky Marián a Tomáš Polonský – socha, maľba, architektúra. Kunsthalle Bratislava predstaví medzinárodný výstavný projekt NA HRANE/AT THE LIMIT/AM LIMIT a Slovenská národná galéria ponúkne vizuály vlastných diel na stiahnutie z Instagramu na mobil či audionahrávky z portálu webumenia.sk k vybraným dielam výstavy Generácia 909,76.

Nováčikom podujatia je Múzeum polície, ktoré prinesie zaujímavý dobový materiál – Bezpečnostní služba, časopis pro úřady, sbory a orgány bezpečnostní v Československé republice (1932 – 1936). Návštevníci tak budú mať možnosť listovať spolu s múzeom v prvorepublikových žandárskych časopisoch a objaviť policajné historky ako Bitka na slovenskej dedine, Trhanie zubov prstami, Značky řemeslných žebráků a iné.

Online Noc múzeí a galérií prinesie aj možnosť prejsť sa po výstavách a expozíciách sídelnej budovy SNM. „Prevedie vás osobne staviteľ múzeí Michal Milan Harminc a kurátori zbierok SNM – Prírodovedného múzea predstavia zaujímavé zbierkové predmety," dodala Vášáryová k programu, v ktorom figuruje i prednáška Ženy v povstaní pripravená k výstave Armáda v povstaní.

Ako sa (ne)správať v múzeu vysvetlí SNM – Historické múzeum pomocou zábavných inštruktážnych videí. Pre deti ponúka aj príbehy a legendy o uhorských kráľoch s názvom Panovníci Uhorska a iné virtuálne prehliadky expozícií a výstav.