Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Múzeum Prvého slovenského gymnázia počas zatvorenia upravilo archív

Na snímke archív v historickej budove Múzea Prvého slovenského gymnázia (PSG) v Revúcej, kde vedenie inštitúcie postupne vymieňa nevyhovujúce drevené poličky za novšie kovové, 12. júna 2020. Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban

Ďalšie akcie chcú v múzeu pripraviť operatívne, podľa vývoja situácie s novým koronavírusom.

Revúca 20. júna (TASR) – Úprava archívu a výmena poličiek bola jednou z činností, ktoré realizovali pracovníci Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej v období zhruba troch mesiacoch, keď bola inštitúcia pre pandémiu nového koronavírusu zatvorená. TASR o tom informovala jej riaditeľka Diana Lamperová.

„Tento čas sme sa snažili využiť na niečo také, čo si veľmi nevieme dovoliť robiť počas sezóny a vtedy, keď chodia návštevníci. Takže sme sa pustili do úpravy archívu, pretože v ňom boli viac-menej poličky z nevyhovujúceho materiálu, teda sme dokúpili nové a v archíve sme urobili aj poriadok,“ priblížila riaditeľka.

Na snímke historická budova Prvého slovenského gymnázia (PSG) v Revúcej, v ktorej dnes sídli Múzeum PSG, 12. júna 2020.
Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban


Mnohí ľudia si podľa nej myslia, že múzeum môže fungovať len vtedy, keď doň prídu návštevníci. „To však nie je pravda, pretože tu máme rôzne zbierky, príručné knižnice, o ktoré sa treba starať. Treba robiť zoznamy, aktualizovať ich a vypracovávať rôzne správy o činnosti,“ načrtla Lamperová.

Ako ďalej povedala, koronakríza prekazila plán múzejných podujatí na leto a v súčasnom období je stále veľmi problematické plánovať ich nanovo, pretože nie je jasné, aké obmedzenia budú platiť. „Keďže každú akciu treba pripravovať vopred a žiada si aj nejaké finančné náklady, tak je to veľmi ťažké,“ podotkla riaditeľka.

Pracovníci múzea preto podľa nej dôkladne zvažujú, do akých akcií sa vôbec pustia. „Rozhodne by sme chceli, keďže pri múzeu máme Park slovenských národovcov, urobiť nejaké podujatia vonku, aby sme návštevníkom konečne mohli ponúknuť nejakú kultúru,“ priblížila Lamperová s tým, že by mohlo ísť napríklad o letné koncerty.

Ďalšie akcie chcú v múzeu pripraviť operatívne, podľa vývoja situácie s novým koronavírusom. „Nejaké väčšie plány však zatiaľ nemáme,“ zakončila riaditeľka.