Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Múzeum Senica otvorilo novú expozíciu, prevedie históriou Českej cesty

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Česká cesta je názov pre stredovekú obchodnú cestu, ktorá spájala Prahu a Budapešť a prechádzala územím dnešného juhozápadného Slovenska.

Senica 26. októbra (TASR) - Múzeum Senica ponúka návštevníkom novú expozíciu známej obchodnej cesty s názvom Česká cesta. Históriu cesty chce mesto priblížiť mladým predovšetkým komiksovými animáciami. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

Nová interaktívna expozícia prevedie návštevníkov príbehmi Českej cesty od jej vzniku až takmer po súčasnosť. "Na upgrade interaktívnej expozície Českej cesty sme pomýšľali prakticky už od jeho otvorenia v auguste 2020, nakoľko sme boli pri jej tvorbe limitovaní financiami. Preto, akonáhle Trnavský samosprávny kraj prejavil záujem o spoluprácu a finančnú spoluparticipáciu, pustili sme sa do prípravy novej koncepcie súčasnej expozície," uviedol primátor mesta Senica Martin Džačovský.

Česká cesta je názov pre stredovekú obchodnú cestu, ktorá spájala Prahu a Budapešť a prechádzala územím dnešného juhozápadného Slovenska. "Samotná realizácia a produkcia novej expozície o Českej ceste pripomínala vznik filmu, podieľal sa na ňom kreatívny tím scenáristov, animátorov, grafikov, ilustrátorov, kameramanov i režisér. V rámci projektu sme spolupracovali aj so Západoslovenským múzeom v Trnave a Vlastivedným múzeom v Galante, ako aj ďalšími historikmi," doplnila projektová manažérka mesta Ľubica Kadlec Melišová.

"Samotné spracovanie expozície je moderné, komiksového typu so skutočnými zábermi trasy Českej cesty. Animované, ozvučené a zábavné spracovanie expozície by rado pritiahlo pozornosť predovšetkým mladších návštevníkov, u ktorých chceme prebudiť záujem o našu históriu,"
informovala Moravcová.

Nová expozícia Českej cesty je spracovaná v troch jazykových mutáciách: slovenčine, angličtine a maďarčine. Na autorskom projekte prípravy expozície sa finančne podieľal Trnavský samosprávny kraj a mesto Senica.