Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Múzeum si pripomenie pôsobenie Ľ. Štúra výstavou známok a pohľadníc

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Výstava poskytuje prierez celého života, významných udalostí a pôsobenia jednej z najvýznamnejších osobností dejín Slovákov – Ľudovíta Štúra.

Nitra 24. júna (TASR) – Ponitrianske múzeum Nitra si pripomenie 200. výročie narodenia autora hymnickej piesne Nitra, milá Nitra Ľudovíta Štúra výstavou známok a pohľadníc. Výstava sa začne 1. júla v pobočke Ponitrianskeho múzea, v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach a potrvá do konca júla. Známky a pohľadnice pochádzajú zo zbierky Jána Maniačeka st.

Výstava poskytuje prierez celého života, významných udalostí a pôsobenia jednej z najvýznamnejších osobností dejín Slovákov – Ľudovíta Štúra, informovala Ľubica Packová–Zahradárová z Ponitrianskeho múzea. Na začiatku je vystavená fotografia rodného domu Ľudovíta Štúra, kde sa neskôr narodil aj politik Alexander Dubček. Známky a fotografie dokumentujú spoluprácu so slovenskými národovcami Jozefom Šafárikom, Jánom Kollárom, Jánom Hollým a inými významnými osobnosťami. Nechýba ani fotografia prvého pomníka, ktorý bol postavený v Bánovciach nad Bebravou, a pomníka v mieste odpočinku Ľ. Štúra v Modre. Vzácnosťou výstavy je známka, ktorá dostala ocenenie najkrajšej poštovej známky roka 1995 na svete Grand Prix de Ĺ Exposition WIPA, ktorú navrhol akademický maliar Jozef Baláž a vyryl akademický maliar Martin Činovský.