Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Múzeum Slovenských národných rád získalo cenu ŽIVA 2022

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

K oceneným múzeám patrí aj ďalšie slovenské múzeum – Ľubovnianske múzeum.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Slovenské národné múzeum (SNM) získalo prvýkrát jednu z hlavných cien ŽIVA 2022. Ocenenie udeľuje od roku 2014 Fórum slovanských kultúr za najlepšiu prezentáciu kultúrneho dedičstva v slovanských krajinách. Tohtoročných víťazov ŽIVA Awards vyhlásili v piatok (18. 11.) v Rytierskej sále slovinského hradu Brežice. "Medzinárodná porota sa formou čestného uznania rozhodla oceniť prácu SNM - Múzea Slovenských národných rád na Myjave," uviedla pre TASR Zuzana Vášáryová zo SNM.

"Podľa rozhodnutia medzinárodnej poroty sa najlepším slovanským múzeom stalo Mestské múzeum Virovitica na hrade Pejačević v Chorvátsku," dodáva SNM s tým, že cenu pre najlepšiu slovanskú pamiatkovo chránenú lokalitu si odniesla Galéria Cukrarna v slovinskej Ľubľane, ktorá vznikla na pôde bývalého cukrovaru a je súčasťou Mestského múzea Ľubľana.

SNM – Múzeum Slovenských národných rád, Múzeum M. R. Štefánika sa stalo laureátom ceny ŽIVA 2022 za napĺňanie úlohy múzea pri zachytávaní a prezentovaní národnej minulosti na Slovensku a definovaní identity a vedomia národa. "Porotu oslovilo snúbenie pôvodnej a novej architektúry oboch múzeí a spôsob zachovania ducha autentických historických priestorov v spojení s modernými prvkami expozície a prezentácie," poznamenal k rozhodnutiu poroty Pavol Trúsik, zástupca riaditeľky SNM – Múzea slovenských národných rád. Podľa jeho slov porotcov presvedčil tiež bohatý súbor vystavených exponátov z rôznych končín sveta, ktoré po sebe zanechal okrem iného cestovateľ a zberateľ Milan Rastislav Štefánik.

ŽIVA Awards 2022 zaznamenali najväčší počet nominácií v osemročnej histórii udeľovania cien, nominovaných bolo 29 múzeí a galérií z Bosny a Hercegoviny, Českej republiky, Chorvátska, Čiernej Hory, Severného Macedónska, Poľska, Srbska, Slovenska a Slovinska.

ŽIVA Award pre špecializované múzeum na Myjave komentoval aj generálny riaditeľ SNM Branislav Panis, podľa neho predstavuje veľmi potrebný impulz. "Najmä posledné tri roky, poznamenané pandémiou koronavírusu, vojnou na Ukrajine a infláciou, predstavujú pre celú kultúru veľkú skúšku. Je dobré, keď sa cez zahraničné ocenenie ľudia u nás dozvedia, že slovenské múzeá sú konkurencieschopné, ponúkajú zaujímavý obsah a ľudia sa pri ich návšteve obohatia nielen o nové poznatky, ale odídu aj s emotívnym zážitkom," dodal šéf SNM a jeden z členov medzinárodnej poroty ŽIVA 2022.

K oceneným múzeám patrí aj ďalšie slovenské múzeum – Ľubovnianske múzeum, ďalej Múzeum súčasného umenia v Skopje (Severné Macedónsko), Hradné múzeum v poľskej Pszczyne, skanzen Sirogojno (Srbsko), Národné etnografické múzeum vo Varšave a Galéria Nikola Koku Jankovića, ktorá je súčasťou Národného múzea v srbskom Kragujevaci.