Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Múzeum v Rimavskej Sobote vystavuje rukopis Náuka o baníctve

Na snímke zo 4. septembra 2020 rukopisné dielo Náuka o baníctve z roku 1874 od banského inžiniera Gusztáva Liszkaya je aktuálnym predmetom mesiaca, ktorý do konca septembra vystavuje Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Foto: TASR - Branislav Caban

Písaný text je podľa etnologičky múzea na viacerých miestach doplnený vlastnoručnými autorovými kresbami a stal sa predlohou pre tlačenú verziu.

Rimavská Sobota 13. septembra (TASR) – Rukopisné dielo Náuka o baníctve z roku 1874 od banského inžiniera Gusztáva Liszkaya je aktuálnym predmetom mesiaca, ktorý do konca septembra vystavuje Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Informovala o ňom etnologička múzea Ľudmila Pulišová.

„Rukopis pozostávajúci z 53 listov sa podarilo objaviť vo vyše sedemnásťtisícovej zbierke dokumentov v archíve GMM. Stalo sa tak v rámci dokumentácie baníctva a železiarstva v Gemeri-Malohonte, ktorá bola potrebná na prípravu výstavy otvorenej v priestoroch múzea v roku 2018,“ uviedla Pulišová s tým, že do archívu inštitúcie daroval rukopis v roku 1906 evanjelický farár v Rimavskom Brezove Ján Liszkay.

Dodala, že Náuka o baníctve obsahuje predslov a úvod, po ktorom nasledujú jednotlivé kapitoly venujúce sa teórii baníctva. „Tú autor rozdeľuje na jedenásť častí, obsahujúcich poznatky o ložiskách, dobývaní rúd, ťažbe, manažmente bane a jej udržiavaní, ako aj o vetraní a odvodňovaní či o banskom inžinierstve,“ načrtla Pulišová.

Písaný text je podľa nej na viacerých miestach doplnený vlastnoručnými autorovými kresbami a stal sa predlohou pre tlačenú verziu, ktorá vyšla po niekoľkých úpravách v roku 1878.