Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Muzikál pre tínedžerov Anjeli za školou prvýkrát v Bratislave

Na snímke vľavo autor hudby Michal David, vpravo režisér muzikálu Anjeli za školou Filip Renč a dolu účinkujúce členky speváckej a tanečnej dievčenskej skupiny 5Angels Foto: TASR

Autori situovali dej muzikálu do deviatej triedy základnej školy.

Bratislava 25. októbra (TASR) – Úspešnú premiéru absolvoval dnes napoludnie v bratislavskom Istropolise nový muzikál pre tínedžerov Anjeli za školou z autorskej dielne skladateľa Michala Davida.

Autorom scenára je Jan Hlaváč, texty piesní napísal Lou Fanánek Hagen, režisérom je Filip Renč. V hlavných úlohách sa predstavili Josef Vojtek, Sabina Laurinová a dievčenská skupina 5Angels. Muzikál pre deti, školákov, záškolákov, rodičov i starých rodičov mal 22. októbra premiéru v pražskom Divadle Broadway a 25. októbra v bratislavskej Aegon Aréne NTC.

Autori situovali dej muzikálu do deviatej triedy základnej školy. Pre kamarátky Míšu, Angelinu, Vendy a Terezu skončili prázdniny, počas ktorých založili hudobnú skupinu. Na skúškach však viac preberali trojicu spolužiakov Tomyho, Dejva a Šimona, ktorí majú rapové trio. Prichádza nová spolužiačka Nikola a to je v triede udalosť. Nielen, že vie spievať, ale aj dobre vyzerá a všetko sa jej darí, chlapci jej nadbiehajú a súťažia o jej priazeň, naopak, dievčatá na ňu žiarlia a robia jej prieky. V triede to vrie a učitelia sú prekvapení, ako sa trieda mohla v takom krátkom čase pokaziť. V tejto atmosfére majú deviataci nacvičiť vystúpenie na školskú akadémiu. Tí majú o vystúpení inú predstavu, ako pani riaditeľka Kadavá a trocha popletený vedúci školského zboru Chramosta. Ale je tu našťastie učiteľ zemepisu, ktorý kedysi hral a spieval v rockovej kapele a pri nácviku pomôže. Detský aj dospelý divák bude určite zvedavý, či celé vystúpenie napokon dopadne dobre.



Michal David
Foto: TASR/Martin Baumann
„Máme po premiére na Slovensku, spokojný som, aj keď sme v Istropolise trocha zápasili s javiskom, ktoré je iné ako máme doma v divadle. Bratislavským deťom sa to páčilo, verím, že sa budeme prezentovať aj pri ďalších vystúpeniach. Doma v Prahe dopadla premiéra skvele, dostali sme dobré recenzie, z čoho mám radosť. Nie som si istý, či slovenské deti rozumejú všetkým replikám, ktoré v muzikáli sú, takže budeme uvažovať aj o tom, či texty nedáme aj do slovenčiny,“ povedal pre TASR autor hudby a producent Michal David.

„Na to, že sme prišli v noci a tu sa to pripravovalo od rána, je tu ďaleko väčšie javisko ako v Prahe, tak to zvládli miestni kolegovia z Bratislavy bezchybne a náš súbor tiež, myslím, že sa to ľuďom páčilo. Je to bezproblémový, odpočinkový muzikál, pre dospelých je to návrat do detských rokov, keď chodili do školy a pamätajú si „hlášky a průšvihy“, čo v škole robili, a pre mladých je to súčasnosť, ktorú v škole prežívajú, ale s humorným nadhľadom. Myslím, že humor v súčasnosti chýba a je ho potreba,“ dodal pre TASR režisér muzikálu Filip Renč.

Muzikály Michala Davida
Spevák a skladateľ Michal David (1960) má na svojom konte päť úspešných muzikálov, 22. februára 2002 mala premiéru Kleopatra v réžii Filipa Renča. Druhým bol Traja mušketieri s premiérou 18. novembra 2004 v Divadle Broadway, tretím je muzikál Angelika, ktorý mal premiéru 6. marca 2007, štvrtým Kat Mydlář s premiérou 24. februára 2011. Najnovší Anjeli za školou mal premiéru 22. októbra na scéne domovského pražského divadla Broadway a predpremiéru dnes v bratislavskom Istropolise. Oficiálna slovenská premiéra je plánovaná na 12. december v bratislavskej Aegon Aréne NTC.