Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Myjave sprístupnili výstavu Krása pre ženu stvorená

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Palkovič

Výstava je pre návštevníkov prístupná do 19. septembra.

Myjava 21. júna (TASR) – Slovenské národné múzeum – Múzeum Slovenských národných rád v Myjave sprístupnilo výstavu Krása pre ženu stvorená. TASR o tom za múzeum informoval Pavol Trúsik.

V rámci spolupráce múzea s Centrom tradičnej kultúry Myjava je pre návštevníkov pripravená výstava, ktorej autorkou a kurátorkou zbierok je Eva Dudková z Etnografického múzea v Martine.

"Výstava predstavuje čepiec ako symbol svojej nositeľky a fenomén tradičnej ľudovej kultúry z hľadiska rôznorodosti tvaru, príslušnosti k regiónu, prostredia či príležitosti, na ktoré sa nosil. Výstava ukáže krásu čepca ako archaickú a významovo dôležitú súčasť tradičného ženského odevu na Slovensku, ktorá sa v niektorých regiónoch nosila do polovice 20. storočia," uviedol Trúsik.

Ako doplnil, autorka pripravila výber čepcov z celého územia Slovenska, čím sa snažila poukázať na regionálne odlišnosti, výzdobné motívy, vývoj výzdoby a tvaru, príležitosti používania i príslušnosť nositeľky k sociálnej vrstve.

"Pozoruhodné sú aj pokrývky ženskej hlavy, ktoré do zbierok Etnografického múzea venovali spolky či významné osobnosti, či už čepce výrobného družstva Lipa, alebo čepce najstaršieho ženského spolku na Slovensku Živena. Čepce zo zbierok osobnosti Milana Rastislava Štefánika a Pavla Socháňa ukazujú ušľachtilosť záľub, ako aj profesionálneho záujmu svojich pôvodcov," informoval Trúsik.

Výstava je pre návštevníkov prístupná do 19. septembra.