Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

N. Slovák: Robotníkov kultúry máme na Slovensku vyše 70.000

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Režisér podčiarkol, že umelci vystupujú na festivale bez nároku na honorár. Rovnako organizačný tím, ktorý podujatie pripravil.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Podpora "robotníkov kultúry" - osvetľovačov, zvukárov, technikov, kulisárov, korektorov, produkčných, kostymérov, vizážistov či šepkárov - je cieľom iniciatívy Žijeme tu s vami. Rovnomenný mestský festival sa koná vo štvrtok v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí. Od 15.00 h sa na pódiu predstavujú desiatky hudobníkov, tanečníkov, divadelníkov, ale aj tí, ktorých zvyčajne publikum nevidí. "Týchto 'robotníkov kultúry' máme na Slovensku vyše 70.000. Často sú to vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí pre koronakrízu prišli o prácu," uviedol hlavný organizátor festivalu Nikita Slovák.

Režisér ďalej podčiarkol, že umelci vystupujú na festivale bez nároku na honorár. Rovnako organizačný tím, ktorý podujatie pripravil. "Aj takto chceme ukázať verejnosti, že sa vieme vzájomne podporiť a pomáhať si v časoch, keď sa kultúre nedarí. Robíme tak dôstojne a kultivovane, bez potreby bojovať proti niečomu alebo niekomu," poznamenal Slovák a zároveň dodal, že nechce, aby festival Žijeme tu s vami bol spájaný s organizáciou štrajkov a podobných aktivít.

"Bez zvukárov, technikov, osvetľovačov či produkčných by sme nespoznali ani hviezdy na pódiách. Nevidíme ich v televízii, ale rovnako ako všetci ostatní, aj oni platia účty a živia rodiny," prízvukuje režisér. Na podujatí, ktoré zorganizoval, vystupuje plejáda umelcov. Medzi nimi Kubo Ursíni & Teatro Fatal, Lomnické Čháve, Pán Stanislav a Raketa, Spievankovo, Rado Tariška, Peter Lipa, hviezdy Novej scény a iní. O večerné finále festivalu sa postará skupina Le Payaco. Okrem účinkujúcich spevákov, hudobných zoskupení a tanečníkov sa verejnosti prihovoria aj herci, aby aj oni poďakovali všetkým, ktorí sú súčasťou kultúry.

Vstup na festival je zadarmo. Dodržiavajú sa všetky opatrenia, ktoré súvisia s aktuálnou situáciou COVID-19. Organizátori kontrolujú aj správne nasadenia rúška.