Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na 50. ročníku Zlatej priadky súťaží 15 detských divadelných súborov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zlatá priadka predstavuje jednu z najvýznamnejších aktivít pre deti a mládež v činnosti Národného osvetového centra.

Šaľa 24. mája (TASR) – Detské divadlá z celého Slovenska sa stretli v Šali na jubilejnom 50. ročníku celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Zlatá priadka. Od stredy do soboty (27. 5.) bude v Dome kultúry Šaľa súťažiť 15 detských divadelných súborov zo Slovenska so svojimi najúspešnejšími inscenáciami a jeden hosťujúci súbor z Českej republiky.

Zlatá priadka predstavuje jednu z najvýznamnejších aktivít pre deti a mládež v činnosti Národného osvetového centra. Výberom cez regionálne a krajské kolá súťaže detskej dramatickej tvorivosti prešlo množstvo divadelných súborov, v ktorých účinkovalo takmer 1000 detí. "Na ôsmich krajských prehliadkach sa stretli súbory na špičkovej úrovni spolu s tými, ktoré iba začínajú," uviedli organizátori.

Pedagógovia a režiséri sa detskej dramatickej tvorivosti venujú v základných školách, základných umeleckých školách, centrách voľného času, osvetových strediskách, domoch kultúry i občianskych združeniach. Pre nich sú určené každodenné rozborové semináre s odbornou porotou aj diskusia s názvom Téma v divadle hranom deťmi. Pre deti z účinkujúcich súborov je pripravený bohatý program, ktorého súčasťou budú aj divadelné workshopy, ktoré si pre ne pripravilo dramacentrum EDUdrama. Okrem divadelných workshopov sa účinkujúce deti budú stretávať aj v Diskusnom klube detí, kde spolu s lektormi budú diskutovať o videných inscenáciách.

Zlatá priadka oslavuje v roku 2023 jubileum. Organizátori okrem bohatého programu pripravili aj nové logo a celkový vizuál. Novú tvár dostal aj festivalový denník Listy detskej Tálie, v ktorom organizátori uverejňujú každý deň postrehy a hodnotenia nielen odbornej poroty, ale aj hodnotenia Fóra Zlatej priadky a návštevníkov súťaže a prehliadky.