Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na Bratislavskom hrade je nová výstava Rimania a Slovensko

Na snímke busta cisára Caracallu na výstave Rimania a Slovensko v Slovenskom národnom múzeu - Historickom múzeu v Rytierskej sále Bratislavského hradu v Bratislave 3. decembra 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Na výstave sa podieľalo 12 autorov a predmety sme zapožičali až zo 16 inštitúcií, z toho dvoch zahraničných, uviedol pre TASR komisár výstavy Juraj Kucharík zo SNM - Historického múzea.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum predstavilo v piatok zástupcom médií nový výstavný projekt Rimania a Slovensko. Inštalovaný je v priestoroch Rytierskej siene Bratislavského hradu.

Na archeologicko-historickej výstave o dejinách územia Slovenska v 1. až 4. storočí, keď sa nachádzalo v susedstve Rímskej ríše a z malej časti bolo jej priamou súčasťou, návštevníci uvidia viac ako 240 predmetov. Nechýbajú hromadné nálezy, hromadné poklady mincí, ako aj raritné súbory predmetov z tzv. kniežacích hrobov 5 a 6 zo Zohora, ktoré poukazujú na výsledky archeologického a historického výskumu rímskej doby na Slovensku posledných desaťročí.



"Na výstave sa podieľalo 12 autorov a predmety sme zapožičali až zo 16 inštitúcií, z toho dvoch zahraničných," uviedol pre TASR komisár výstavy Juraj Kucharík zo SNM - Historického múzea.

Výstava rozčlenená do piatich základných celkov "od príchodu Rimanov až po ich odsun" podľa Kucharíka zaujme aj svojim výtvarno-architektonickým riešením. Vitríny vo forme sťahovacích červených debien symbolizujú presun Rimanov po jednotlivých územiach a ich príchod na stredný Dunaj. "Autori riešenia sa inšpirovali presunom Rimanov po Dunaji, resp. známou okrídlenou vetou - všetky cesty vedú do Ríma," dodal komisár výstavy, ktorú symbolicky otvorili v plánovanom termíne v piatok 3. decembra. "Zaujme aj rodiny s deťmi, pripravujeme k nej špeciálne vzdelávacie programy vrátane interaktívnej knižky pre deti," dodal Kucharík k výstave, ktorú bude sprevádzať aj výpravný 240-stranový katalóg.



Pod výstavný projekt Rimania a Slovensko sa podpísal autorský kolektív pracovníkov SNM, Múzea mesta Bratislavy, Archeologického ústavu SAV, Podunajského múzea v Komárne a Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave. Vznikla pri príležitosti pripomenutia si 2000. výročia Vanniovho kráľovstva a úspešnej nominácie slovenských lokalít do zoznamu UNESCO v rámci zápisu Dunajský Limes – západná časť.

Výstava potrvá do 30. júna 2022. "Hneď ako bude možné múzeá otvoriť, budeme informovať aj o sprievodných podujatiach," uzavrel Kucharík.