Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Kultúra

Na Bratislavskom hrade je výstava Maui, spojila slovenských umelcov

Na archívnej snímke Bratislavský hrad. Foto: TASR Jaroslav Novák

Výstava Maui sa koná v spolupráci s Národnou radou SR a pre verejnosť bude na západnej terase Bratislavského hradu otvorená do 30. júna.

Bratislava 13. júna (TASR) - Havajský ostrov Maui je jedným z obľúbených miest tvorby slovenského cestovateľa a fotografa Filipa Kuliseva. Jeho fotografie z ostrova, ktorý je klenotom Polynézie, inšpirovali slovenskú výtvarníčku Noémi Kolčákovú Szakállovú. Spoločnú výstavu oboch umelcov s názvom Maui otvorili vo štvrtok na západnej terase Bratislavského hradu.

Kulisev pre TASR potvrdil, že ide o jeho prvú spoločnú výstavu. "Prvýkrát vystavujem s výtvarníčkou a veľmi sa mi páči myšlienka skĺbiť na jednom mieste fotografie a obrazy," hovorí autor. Verí, že výsledok sa bude páčiť aj návštevníkom výstavy. "Maui je veľmi inšpiratívne miesto s krásnymi zelenými kopcami, bujnými pralesmi a nádhernými sopečnými plážami s pradávnou domorodou mytológiou," poznamenáva fotograf.

Pripomína, že ostrov dostal meno podľa poloboha Mauiho, ktorý naučil ostrovanov, ako získať vzácny oheň a zdržať Slnko na nebi na dlhšiu dobu. Pre ostrov sú typické jedinečné stromy eukalypty dúhové, ktoré sú súčasťou tvorby oboch autorov. "S Filipom nás spája obrovská láska k Oceánii, jej mytológia ma fascinuje dlhý čas. Keď som videla Filipove fotografie magických eukalyptov dúhových, bola to pre mňa veľká inšpirácia," komentovala spoločný projekt Noémi Kolčáková Szakállová. K Polynézii inklinuje od vysokoškolských štúdií aj vďaka dielam francúzskeho maliara Paula Gauguina, medzičasom spracovávala aj tému Milana Rastislava Štefánika a jeho pobytu na Tahiti. "Filipove fotografie sú dychvyrážajúce prítomné okamihy tej neuveriteľnej prírodnej symbiózy, vegetácie, ktorá je až nadprirodzene krásna," opísala výtvarníčka Kulisevove diela, ktorý prezentuje na výstave 30 veľkoformátových fotografií z Polynézie a ďalších častí sveta.

Maliarsku tvorbu Kolčákovej Szakállovej sprevádzajú imaginatívne bytosti a ikony, maľované ilustrácie zvádzajú štylizovanými tvarmi a štruktúrami, typické sú pre ňu výrazné farby a línie. Autorka, ktorá väčšinou znázorňuje ženy, sa na výstave podieľa 25 veľkoformátovými obrazmi, nechýba medzi nimi ani poloboh Maui.

Súčasťou vernisáže, na ktorú prijali pozvanie viaceré osobnosti z politického, spoločenského a kultúrneho života, boli aj Polynézske tance tanečnej skupiny Hula Slovakia. Na otvorení výstavy premietali aj Kulisevove filmy, ktoré nakrútil z dronu na Francúzskej Polynézii.

Výstava Maui sa koná v spolupráci s Národnou radou SR a pre verejnosť bude na západnej terase Bratislavského hradu otvorená do 30. júna.