Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

FOTO: Bratislavský hrad pozýva na výstavu Pozeraj sa! Mariupoľ!

Snímka z otvorenia výstavy Pozeraj sa! Mariupoľ! vo výstavných priestoroch Slovenského národného múzea (SNM) - Historického múzea na Bratislavskom hrade ktorú pripravili Slovenské národné múzeum a Múzeum dejín Ukrajiny počas druhej svetovej vojny v Bratislave 27. júla 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Výstava na Bratislavskom hrade je verejnosti prístupná bezplatne. Potrvá do 31. decembra.

Bratislava 28. júla (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) v spolupráci s Múzeom dejín Ukrajiny počas druhej svetovej vojny otvorili v stredu (27. 7.) v Bratislave fotografickú výstavu Pozeraj sa! Mariupoľ! "Svedectvo humanitárnej katastrofy vo fotografii ukrajinského novinára Viačeslava Tverdochliba podáva pravdivý obraz o situácii počas bombardovania strategického prístavu v Azovskom mori vojskami Ruskej federácie," približuje SNM výstavu inštalovanú vo výstavných priestor pod Čestným nádvorím Bratislavského hradu.

"Fotograf Viačeslav Tverdochlib zažil vojnu v Mariupole od začiatku, prežil prvé bombardovanie, zažil blokádu, bombardovanie pôrodnice, zažil bombardovanie divadla. Bol jeden z prvých, ktorý utekal k divadlu a pomáhal ľuďom. Žiaľbohu, keď prišiel k troskám divadla, tak už sa mu nikto neozýval," uviedol pre TASR generálny riaditeľ SNM Branislav Panis. "V 21. storočí vidieť takúto hrôzu, a práve tu v Európe, ktorá si zažila prvú a druhú svetovú vojnu v tých najhorších podobách, je tragické. Nikto z nás si nemyslel, že po 70 rokoch sa takéto niečo, v tak ozrutnej forme môže vrátiť," dodal.



Autor fotografií je obyvateľ Mariupola. Tverdochlib v meste pracoval ako miestny reportér a pripravoval správy o Mariupole pre ukrajinskú televíziu TSN. Počas obliehania ruskou armádou býval a ukrýval sa v pivniciach. Život v meste počas delostreleckých a leteckých útokov fotografoval na mobil. Na snímkach zachytil devastáciu mesta a boj o prežite obyčajných ľudí. Posledná fotografia výstavy je z 22. marca. "Po tom, ako Viačeslav Tverdochlib strávil v Mariupole 23 dní, obliehané mesto opustil. Odišiel pešo, vedomý si rizika, ale zároveň aj nebezpečenstva, ktoré mu hrozilo v mieste, kde sa situácia zo dňa na deň zhoršovala," dodáva SNM k výstave fotografií, ktoré boli doposiaľ prezentované formou výstav v Turecku v Ankare a Alanyi a v poľskom meste Gdansk.

Výstava na Bratislavskom hrade je verejnosti prístupná bezplatne. Potrvá do 31. decembra.