Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na Cinematiku bude súťažiť 11 slovenských dokumentov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V predchádzajúcich ročníkoch sa stali víťazmi Jaro Vojtek s filmom Hranica v roku 2010, Erika Hníková s dokumentom Nesvadbovo o rok neskôr a vlani zvíťazili Jana Bučka a Marek Šulík.

Bratislava 26. júla (TASR) - Jednou z dvoch súťažných sekcií na piešťanskom Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik je súťaž celovečerných slovenských dokumentov Cinematik.doc. Tento rok sa o cenu Cinematik.doc Award uchádza 11 filmov, ktoré mali premiéru v období od septembra 2012 do septembra 2013. O víťazovi rozhodne päťčlenná medzinárodná porota.

Slovenskú premiéru bude mať v tejto sekcii snímka Zamatoví teroristi trojice režisérov Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes. Filmári si za portrét troch mužov odsúdených v 80. rokoch v Československu za terorizmus odniesli z MFF Karlove Vary cenu filmových kritikov Fedeora. V súťažnom výbere figurujú aj Absolventi Tomáša Krupu, film hovorí o mladých ľuďoch a ich probléme profesionálne sa uplatniť, ďalej Banícky chlebíček Romana Fábiana o zašlej baníckej sláve Horného Gemera a sociálnych následkoch zatvárania baní v regióne, dokumentárna tragikomédia Jara Vojteka Cigáni idú do volieb o snahe rómskeho aktivistu Vlada Sendreia uspieť v miestnych voľbách či cestopis o mestečku medzi dvoma národnými parkmi Zabudnutý Dubois - Neobjavená kráska režiséra Miroslava Béreša.

V sekcii Cinematik.doc nechýba Hodina dejepisu Dušana Trančíka, jeho film sa venuje problému slovensko-maďarských vzťahov a odlišnému vnímaniu Trianonskej zmluvy. Peter Važan v snímke Kampańeros sleduje mítingy pred poslednými parlamentnými voľbami, Kauza Cervanová Roberta Kirchhoffa sa vracia k známemu kriminálnemu prípadu a spochybňuje rozsudok o vine obžalovaných. Sériu slovenských dokumentov, ktoré tento rok ponúkne Cinematik, ďalej dopĺňa film Adama Oľhu Nový život, v ktorom sa snaží pochopiť, čo sa stalo s jeho rodinou po tom, čo ju opustil otec. Adam Hanuljak sleduje problémy mladých rodičov vo filme O mladých rodičoch 2 a Pavol Barabáš pokračuje v mapovaní osudov ľudí, ktorí zdolávali Vysoké Tatry vo filme Príbehy tatranských štítov II - Posadnutí horami.

O udelení Cinematik.doc Award rozhodne porota v zložení Tristan Priimägi (Estónsko), Pamela Pianezza (Francúzsko), Reinhard Bradatsch (Rakúsko), Petr Siska (ČR) a Daniel Vadocký (SK).

V predchádzajúcich ročníkoch sa stali víťazmi Jaro Vojtek s filmom Hranica v roku 2010, Erika Hníková s dokumentom Nesvadbovo o rok neskôr a vlani zvíťazili Jana Bučka a Marek Šulík s filmom Zvonky šťastia.

V poradí 8. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik sa uskutoční od 6. do 12. septembra v Piešťanoch. Festival organizuje spoločnosť Cinematik, realizovaný je s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu. TASR informoval za organizátorov podujatia Peter Konečný.