Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Kultúra

Na Citadele v B. Štiavnici sa bude hovoriť o meste v časoch baroka

Na archívnej snímke pohľad na historické centrum Banskej Štiavnice. Foto: TASR/Dušan Hein

Podujatie na popularizáciu a podporu vedy je ideálne pre milovníkov Banskej Štiavnice a jej bohatej histórie, uviedla pre TASR pracovníčka Slovenského banského múzea (SBM) Miriam Lenčová.

Banská Štiavnica 25. júna (TASR) - O fenoménoch histórie, vedy, umenia a každodennosti pojednáva mini festival Citadela, ktorý sa uskutoční v sobotu od 15.00 h do 18.00 h na Starom zámku v Banskej Štiavnici. Témou tohto ročníka je Lesk a bieda baroka.

"Podujatie na popularizáciu a podporu vedy je ideálne pre milovníkov Banskej Štiavnice a jej bohatej histórie," uviedla pre TASR pracovníčka Slovenského banského múzea (SBM) Miriam Lenčová. Predstavia tu kultúrne dedičstvo formou prezentácií či komentovanej prehliadky. Pre deti je pripravená tvorivá dielnička s názvom V zlate rámované.

Prednášky na tému baroka budú o období, kedy B. Štiavnica zažívala najväčšiu prosperitu, na druhej strane sa musela vyrovnať s morovou epidémiou, ktorá mesto zasiahla naplno. "Venovať sa budeme tradícii krížových ciest, morovým stĺpom, bojom s epidémiou," priblížila Lenčová.

Návštevníkov čaká po skončení podujatia hudobné prekvapenie a voľný vstup na večerný koncert kapely SOLE o 21.30 h v Lapidáriu na Starom zámku. Koncert sa koná v spolupráci s festivalom Zvuk for Štiavnica. Festival organizuje SBM a OZ Iniciatíva za živé mesto.