Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Na Deň detí prichádza do kín animovaný príbeh Anny Frankovej

Snímka z animovaného filmu Kde je Anna Franková. Foto: Youtube/Film Europe Media Company

Distribúciu snímky podporí výukový materiál.

Bratislava 1. júna (TASR) - Na Deň detí prichádza do slovenských kín animovaný film Kde je Anna Franková od oscarového režiséra Ariho Folmana. "Rozpovie príbeh Anny Frankovej pomocou imaginárnej kamarátky Kitty, ktorej dievča venovalo svoj slávny denník," uvádza mediálna spoločnosť Film Europe k rodinnému filmu, ktorý pomôže deťom pochopiť témy druhej svetovej vojny a holokaustu.

Izraelský režisér Folman po filme Valčík s Bašírom (Zlatý Glóbus za najlepší cudzojazyčný film a nominácia na Oscara v rovnakej kategórii) prichádza s ďalším animovaným filmom, ktorý okrem príbehu Frankovej opisuje aj témy utečeneckej krízy a ľudských práv. Zároveň prináša prístupnú cestu, ako deťom vysvetliť, čo sa udialo počas druhej svetovej vojny a čo to bol holokaust. "Nadácia Anny Frankovej oslovila oceňovaného režiséra, aby nakrútil film o jednej z najslávnejších kníh v histórii. Ako u jeho predchádzajúceho filmu Valčík s Bašírom, tak aj pri tomto filme Folman spoločne s Davidom Polonskym vytvorili komiksovú knihu, ktorá sa stala námetom pre snímku, ktorú uvádzame do kín," vysvetľuje kreatívny riaditeľ Film Europe Dominik Hronec. Práve animácia patrí podľa neho k najsilnejším stránkam filmu. "Dopĺňa dojemný a silný príbeh o rodine Frankovcov, ktorý možno my dospelí poznáme naspamäť, ale naše deti už tak nie," dodal.



Film uvádzajú kiná v slovenskom znení, ale aj v anglickom origináli so slovenskými titulkami. Hlavné postavy Annu a Kitty nahovorili Alžbeta Dvoranová a Adela Mojžišová, vo vedľajších úlohách sa predstavia Jakub Kroner, Alfréd Swan či Zuzana Porubjaková a Tatiana Kulíšková.

Distribúciu snímky podporí výukový materiál. "Vďaka spolupráci s organizáciami Nadácia Anny Frankovej a UNESCO si školy môžu objednať projekcie, ku ktorým dostanú prístup k obsiahlym učebným materiálom," avizuje mediálna spoločnosť s tým, že učitelia v materiáloch nájdu rozdelenie tém do vyučovacích hodín, ktoré sú vhodné do dejepisu či občianskej náuky. Pre žiakov sú pripravené aj pracovné listy na vypĺňanie pre lepšie pochopenie preberanej látky.

Pripravuje sa tiež výstava Nechajte ma byť takou, aká som - životný príbeh Anny Frankovej. Putovnú výstavu, ktorá predstavuje témy diskriminácie a predsudkov na životnom príbehu Frankovej, otvoria v sídelnej budove Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave 8. júna.