Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na Dni Astorky v Prahe boli zvedaví aj J. Kraus a I. Chýlková

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Dano Veselský

Bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90 má za sebou účinkovanie v metropole Českej republiky.

Bratislava 5. júna (TASR) – Bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90 má za sebou účinkovanie v metropole Českej republiky. Na Dni Astorky v Prahe (2. a 3. 6.), ktoré sa konali vo Švandovom divadle na Smíchově, boli zvedaví aj herci Jan Kraus, Ivana Chýlková, Judit Pecháček (Bárdos) či filmová publicistka Viera Langerová.

"Predstavenia aj sprievodné podujatia sa odohrali pred plným hľadiskom, atmosféra na predstaveniach bola vynikajúca. Rovnako odozva po predstavení," informovala TASR dramaturgička Andrea Dömeová. Podčiarkla, že prezentácia divadla u našich západných susedov patrila k výnimočným udalostiam sezóny.

Divácka komunita podujatia vo Švandovom divadle na Smíchově si pozrela inscenáciu hry britského dramatika Lionela Goldsteina Halpern a Johnson, v ktorej sa českému publiku predstavili Milan Kňažko a Vlado Černý. O deň neskôr si pražské publikum pozrelo titul režiséra Romana Poláka Dni a noci vášne. V Polákovej autorskej hre "o hľadaní odpustenia a lásky" účinkovali Ady Hajdu a Anežka Petrová.

"Pravidelné hosťovanie v Prahe sa odohráva od roku 2003 a úspech predstavení Divadla Astorka Korzo '90 na tomto podujatí je príslovečný," prízvukuje dramaturgička divadla s tým, že predstavenia Astorky počas uplynulých ročníkov navštívili aj českí divadelníci a filmári, osobnosti diplomatických a podnikateľských kruhov, významní divadelní kritici či zástupcovia prestížneho medzinárodného divadelného festivalu Divadlo. "Niekoľko rokov sa Dni Astorky v Prahe, počas rekonštrukcie Švandovho divadla na Smíchově, konali v Divadle v Dlouhé," pripomenula Dömeová.

Súčasťou hosťovania bratislavskej Astorky boli aj sprievodné podujatia, diskusie s tvorcami či prezentácia slovenskej divadelnej literatúry vo foyeri Švandovho divadla.