Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na doskách košického divadla Thália uvedú originálny detský muzikál

Skúška rozprávkového muzikálu Gregor a lapač snov v divadle Thália v Košiciach 12. marca 2012.Foto: TASR

Hudbu k muzikálu zložil hudobný vedúci divadla Thália, Róbert Lakatos a o texty piesní sa postaral Péter Müller Sziámi, budapeštiansky textár, autor muzikálu Evanjelium o Márii.

Košice 12. marca (TASR) – Rozprávkový muzikál nielen pre deti Gregor a lapač snov vznikol na objednávku košického maďarského divadla Thália.

Ako dnes na tlačovej konferencii informoval riaditeľ divadla Jozef Czajlik ide vlastne o spracovanie úspešného románu Gyulu Böszörményiho, pričom hudbu zložil hlavný hudobný vedúci divadla Thália, hudobný skladateľ Róbert Lakatos a o texty piesní sa postaral Péter Müller Sziámi, budapeštiansky textár, autor muzikálu Evanjelium o Márii.

Dramaturg predstavenia Miklós Forgács objasnil, že divadelné spracovanie fantazijného románu by bolo veľmi náročné, preto sa tvorcovia zamerali na svojský originálny pohľad. „Román je jedným z najvyhľadávanejších mládežníckych diel v Maďarsku. Vznikol v období boomu fantazijných diel v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Je to vlastne stretnutie dávnej pohanskej mytológie a moderného sveta obchodných centier, internetu a mobilných telefónov a ukazuje, ako sa s týmto stretnutím vyrovná bežný chlapec dnešnej mladej generácie,“ povedal Forgács.

Hlavný hrdina Gregor Réti je úplne obyčajný budapeštiansky chalan. Má však jednu neobyčajnú vlastnosť – občas sa mu snívajú príliš živé sny a pravidelne v nich vystupuje vlčie mláďa. Pokojné dni strávené za počítačom naruší jeho matka, ktorá mu oznámi, že celá rodina odchádza na zraz mágov. Réžie predstavenia sa ujal Tamás Gál, premiére sa uskutoční vo štvrtok 15. marca.