Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na dosky košického divadla prichádza Dostojevského Zločin a trest

Tlačová beseda Štátneho divadla v Košiciach 25. apríla 2012 k premiére dramatizácie románu F. Dostojevského Zločin a trest. Na snímke zľava režisér Eduard Kudláč, herci Táňa Poláková a Lívia Dujavová. Foto: TASR/František Iván

Nová dramatizácia ruskej klasiky ponúkne súčasný pohľad na veľkú tému a jej filozoficko-morálne presahy do našej doby.

Košice 25. apríla (TASR) - Do repertoáru košickej činohry Štátneho divadla (ŠD) sa vracia ruská klasika. Poslednou premiérou činoherného súboru v tejto sezóne bude v piatok 27. apríla o 19.00 h v Historickej budove ŠD dramatizácia svetoznámeho románu Zločin a trest Fjodora Dostojevského, ktorú špeciálne pre košické divadlo napísal Daniel Majling.

Majling pred časom zdramatizoval pre SND Tolstého Anna Kareninu. Urobiť dramatický text z náročného prozaického diela a dostať do divadelnej podoby všetky odtiene a polohy, v ktorých sa románové postavy ocitnú určite nie je jednoduché. Podľa Majilinga sa to dá. „Ale to by sme museli mať na Slovensku divákov, ktorí sú ochotní sedieť v divadle šesť-sedem hodín. A divadlá, ktoré sú ochotné skúšať inscenáciu tri, čí štyri mesiace. Keďže u nás máme na skúšanie len desať týždňov a nechceme prekročiť tri hodiny trvania inscenácie, musíme nutne redukovať,“ povedal autor textu.

Nová dramatizácia ruskej klasiky ponúkne súčasný pohľad na veľkú tému a jej filozoficko-morálne presahy do našej doby. Snaží sa nájsť odpovede na otázky, kto je dnešný Raskoľnikov, kto vyšetrovateľ, čo všetko so sebou prináša vražda sekerou? Odpovede na ne sa pokúšas nájsť režisér Eduard Kudláč, ktorý si k spolupráci prizval človeka najbližšieho, manželku Evu Kudláčovú – Rácovú, autorku scénického návrhu a kostýmov.

„Divadelná podoba dramatizáciou istým spôsobom utrpí, pretože nikto nechce sedieť deväť hodín v divadle. Určite pri nej o niečo z románu divák prichádza. Ale na druhej strane, oproti literárnemu textu má divadlo výhodu vo vizuálnosti. To znamená, že tam, kde sa uberie niečo z kontextov, musí sa to nahradiť tým samotným hraním. Dúfam, že snaha o vyabstrahovanie všetkého nedôležitého z textu a o jeho akési vykostenie a posadenie do minimálne prostredia bude vykompenzovaná absolútne brilantnými hereckými výkonmi, ktoré sú žiaduce,“ povedal o predstavení režisér Kudláč, pre ktorého je táto inscenácia tiež premiérou v košickom divadle.

Silný prozaický text pretavený v drámu sľubuje veľké herecké príležitosti pre súbor činohry ŠD. V hlavnej úlohe Raskoľnikova bude spolu s domácim Andrejom Palkom alternovať hosťujúci Marek Geišberg. V ďalších postavách sa predstavia Michal Soltész ako Razumichin, Ivan Krúpa ako Porfirij, Tatiana Poláková a Lívia Dujavová ako Soňa, Alena Ďuránová ako Duňa, Beáta Drotárová ako Katerina Ivanovna, Dana Košická ako Matka, Henrieta Kecerová ako Nastasia, Peter Čižmár ako Zosimov, Róbert Šudík ako Svidrigajlov a Ľubo Záhon ako Marmeladov. Hlasy z pozadia postavám Aľony Ivanovny a Lizavety prepožičajú Adriana Krúpová a Adriana Ballová.