Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na dosky košického ŠD sa vracia Janáčkova Jej pastorkyňa

Generálka opery Leoša Janáčka Jej pastorkyňa v Štátnom divadle v Košiciach.Foto: TASR/František Iván

Premiéra tohto výnimočného diela sa uskutoční v piatok 2. marca o 19.00 h v historickej budove Štátneho divadla.

Košice 29. februára (TASR) – Dlhých 35 rokov trvalo, kým sa na javisko košického Štátneho divadla vrátila opera Leoša Janáčka Jej pastorkyňa. Dielo, ktoré vzniklo podľa divadelnej hry Gabriely Preissovej prináša autentický obraz o podobe moravského vidieka na konci 19. storčia. divák sa tu stretne s komorným a veľmi emotívnym príbehom o dievčine Jenufe, ktorá porodí nemanželské dieťa, o jej nevlastnej matke Kostolníčke a dotýka sa samotnej krehkej podstaty ľudského bytia.

Réžie predstavenia sa ujal popredný český režisér Michael Tarant. Súčasný šéf činohry Moravského divadla v Olomouci má na svojom konte už viac ako 140 činoherných, baletných aj operných predstavení. Košická inscenácia je už jeho tretím stretnutím touto operou, režíroval ju dokonca aj v Španielsku. „Každý región, v ktorom som mal možnosť Janáčka režírovať bol veľmi svojrázny. Aj keď prinášam dielo, s ktorým mám skúsenosť, musí priniesť novú a novú investíciu. Inšpiruje ma prostredie, ľudia, s ktorými pracujem a tu v Košiciach som našiel naozaj kvalitný kolektív,“ uviedol Tarant.

Hudobné naštudovanie je dielom dirigenta Roberta Jindru, ktorý je umeleckým šéfom opery Národného divadla moravsko – slezského v Ostrave. V Košiciach sa rozhodol naštudovať verziu opery z roku 1912, takzvanú Kovařovicovu. Tá vznikla dvanásť rokov po premiére opery v Brne, keď Janáček ustúpil vtedajšiemu šéfovi Národného divadla v Prahe a dovolil mu kvôli uvedeniu diela na prvej českej scéne urobiť niektoré úpravy.

„Netvrdím, že táto verzia je jediná správna, ale hráva sa takto na svetových scénach a konečne Janáček s týmito úpravami súhlasil. Janáček totiž vychádza z prirodzenej ľudskej reči a je veľmi dôležité nájsť správny rytmus spievaného textu a z neho odvodiť vhodné tempá,“ povedal Jindra. Zdôraznil, že Janáčkova hudba je nesmierne emotívna a je preto nevyhnutné, aby orchestrálny zvuk nebol len sprievodným, ale predovšetkým dokresľoval a umocňoval jednotlivé situácie a charaktery postáv.

V novom naštudovaní sa predstaví medzinárodné sólistické obsadenie. Diváci sa môžu tešiť na Jolanu fogašovú, Evu Dřízgovú – Jirušovú, Maidu Hundeling, Ilonu kaplovú, magdu Málkovú, ale aj domácich umelcov Jaroslava Dvorského, Mareka Gurbaľa, či Michaelu Várady.

Premiéra tohto výnimočného diela sa uskutoční v piatok 2. marca o 19.00 h v historickej budove Štátneho divadla.