Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Kultúra

Na festivale Hudba Trnave uvedú dielo Vladislava Slnko Šarišského

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Festival dáva priestor špičkovým slovenským interpretom a premiéram diel slovenských autorov.

Trnava 18. mája (TASR) - V trnavskej Synagóge - Centre súčasného umenia sa bude počas nadchádzajúceho víkendu konať 18. ročník festivalu Hudba Trnave s podtitulom Pocta harfe. Festival klasickej hudby každoročne venuje pozornosť jednému hudobnému nástroju, v programe vždy odznejú skladby, v ktorých hrá daný nástroj prím. Informoval o tom Vladimír Trubač, PR manažér Galérie Jána Koniarka, ktorej je synagóga súčasťou.

Festival vznikol v roku 2003 z iniciatívy Moyzesovho kvarteta, komorného súboru mesta Skalica, hlavným organizátorom od jeho začiatku je jeho člen Ján Slávik. V uplynulých rokoch bol poctou husliam, fagotu, hoboju, flaute, viole či klarinetu, v poslednom ročníku v roku 2019 to bol cimbal. Hudba Trnave zakaždým dáva priestor špičkovým slovenským interpretom a premiéram diel slovenských autorov.

V sobotu (22.5.) budú dve koncertné vystúpenia. O 16.00 h sa predstaví Duo Pro-Arpe v zložení Adriana Antalová – harfa a Eugen Prochác – violončelo, zahrá diela A. Vivaldiho, M. Ravela, A. Hasselmansa a ďalších autorov. O 18.00 h vystúpi Moyzesovo kvarteto s harfistkou Adrianou Antalovou. „Odznie v premiére dielo hudobného skladateľa Vladislava Slnko Šarišského s názvom Návrat, za klavírom bude sám autor,“ informoval TASR Ján Slávik. V programe sú aj skladby Vladimíra Godára, A. Hasselmansa a L. van Beethovena.

Nedeľa (23.5.) o 18.00 h bude patriť harfistke Kataríne Turnerovej, Moyzesovmu kvartetu, klarinetistovi Jozefovi Eliášovi a flautistovi Mariánovi Turnerovi, zahrajú skladby W. A. Mozarta, L. van Beethovena, M. Nováka, M. Ravela a P. I. Čajkovského. Podujatie sa uskutoční s podporou Fondu na podporu umenia a mesta Trnava.