Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na Festivale J. Smreka si cenu prevezme rumunská poetka Ana Blandiana

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Festival vyvrcholí vo štvrtok (14. 11.) v Artotéke Mestskej knižnice v Bratislave.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Za účasti básnikov a poetiek z Rumunska, Talianska, Nemecka, Srbska i Uruguaja sa v pondelok v Bratislave začína Festival Jána Smreka. V Zichyho paláci o 17.00 h odovzdajú organizátori podujatia Cenu Jána Smreka rumunskej poetke Ane Blandiane, pokladanej za jednu z najväčších básnických osobností súčasnosti. TASR o tom informoval Milan Richter, riaditeľ Festivalu Jána Smreka a predseda Slovenského centra PEN, ktoré festival organizuje od roku 2018.

Básne Jána Smreka prednesie Ján Gallovič a v angličtine John Minahane, básne Any Blandiany v slovenčine prednesie Božidara Turzonovová. Predstavia sa tiež zahraniční básnici z Uruguaja Julio Pavanetti a Annabel Villar, z Nemecka Horst Samson, z Talianska Andrea Tavernati a zo Srbska Gojko Božovič. V programe figuruje i mladý, no už známy a úspešný slovenský básnik Martin Chudík. Tri piesne na texty Jána Smreka, Martina Chudíka zaspieva Soňa Ferencová.

V utorok (12. 11.) o 18.00 h v kultúrnom centre Malý Berlín v Trnave budú čítať svoje verše zahraniční básnici a slovenský autor Erik Ondrejička. Svojimi piesňami sa predstaví Jana Andevska.

V stredu (13. 11.) o 13.00 h v Knižnici Juraja Fándlyho v Trnave si priaznivci poézie môžu vypočuť básne zahraničných hostí a slovenských autorov Renáty Bojničanovej a Miroslava Demáka.

Festival vyvrcholí vo štvrtok (14. 11.) v Artotéke Mestskej knižnice v Bratislave, kde o 17.00 h prídu zakončiť podujatie svojimi básňami Etela Farkašová, Pavol Tomašovič, Oľga Gluštíková, Štefan Kuzma a Milan Richter, ktorý predstaví svoju novú knihu veršov Storočie, kruté stoočie.