Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Na Symfónii umenia vystúpia José Cura aj Slovenská filharmónia

Na archívnej snímke španielsky tenorista José Cura 16. septembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Andrej Galica

Počas festivalu vystúpi vyše 650 umelcov.

Bratislava 11. júla (TASR) - Tenorista José Cura a Slovenská filharmónia (SF) sa predstavia na 2. ročníku multižánrového festivalu Symfónia umenia. Festival, ktorý prináša mestská časť Bratislava-Ružinov, sa tak stáva medzinárodným. Uskutoční sa od 1. do 11. septembra. "Ponúkne okrem veľkých produkcií aj umenie z krajín Vyšehradskej štvorky," avizujú organizátori.

Okrem etablovaných umelcov sa na festivale budú prezentovať vlastnými dielami súčasnej modernej tvorby študenti z umeleckých škôl z Poľska, Maďarska a Česka, pedagógovia z krajín V4 pripravia majstrovské kurzy a prednášky. "Nebudú chýbať ani výtvarné a divadelné umenie, výstavy a workshopy pre deti a dospelých," dodávajú k festivalu s tým, že výtvarníci budú vystavovať a tvoriť v Parku Andreja Hlinku.

Počas festivalu vystúpi vyše 650 umelcov. Medzi inými Štefan Kocán, Aga Zaryan, Robi Botos, Cigánski Diabli, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR), orchester SF, Maďarský národný zbor, Rozhlasový Big Band Gustava Broma. "Svetová hviezda José Cura po mnohých rokoch vystúpi prvý raz pod holým nebom opäť v Bratislave," podčiarkujú organizátori.

Otvárací koncert festivalu s názvom Elán je klasika bude patriť SOSR, uskutoční sa na námestí pred Pradiarňou 1900. Zaznejú na ňom najznámejšie hity legendárnej skupiny Elán v autorskej úprave skladateľky Ľubice Čekovskej. Za sprievodu orchestra a 40-členného Speváckeho zboru Technik STU, sólistov Andrey Zimányiovej, Martina Gyimesiho a Ivany Regešovej v premiére odznejú v symfonických úpravách skladby ako Nie sme zlí, Tisíc a jedenkrát, Bosorka a iné.

Svetoznámy tenorista José Cura, preslávený interpretáciou talianskych, ale aj francúzskych opier, no najmä Verdiho Othella a Saint-Saënsovho Samsona, vystúpi po prvý raz na jednom pódiu so SF 3. septembra. "Na bratislavskom koncerte si zaspieva aj spolu so svojimi dvomi hostkami Evou Hornyákovou a Polinou Shamaevou pod taktovkou šéfdirigenta Slovenskej filharmónie Daniela Raiskina," dodávajú organizátori festivalu.

Jeho program a ďalšie informácie nájdu záujemcovia na symfoniaumenia.sk.