Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na festivale Vlnoplocha sa bude tvoriť v kulisách Banskej Štiavnice

Ilustračná snímka, Banská Štiavnica Foto: TASR - Jana Vodnáková

Hlavný program ponúkne možnosť zoznámiť sa s českými a slovenskými experimentálnymi divadelníkmi.

Banská Štiavnica 3. augusta (TASR) - Primárne na site-specific a imerznú tvorbu umelcov je zameraný 6. ročník festivalu autorského divadla Vlnoplocha 2021. Začína sa na budúci týždeň, 13. augusta, v Banskej Štiavnici a privíta tvorcov z Českej republiky a Slovenska, ktorí budú tvoriť priamo v kulisách starobylého baníckeho mesta.

Ako pre TASR uviedli organizátori, výzvou pre všetkých tvorcov bude téma festivalu Happy end s podtitulom Koniec dobrý, všetko dobré, ktorá od umelcov vyžaduje, aby reflektovali súčasnú dobu pozitívnou optikou.

"Nejde o žiadne ezoterické pokusy. Je tu výzva na vytvorenie hlbokých, pravdivých a silných zážitkov. Chceme, aby projekty, ktoré z festivalu vzídu, aspoň na chvíľu zafixovali v ľuďoch pocit šťastia a pokračovali svojím ďalším umeleckým životom ako samostatne fungujúce tvary," uviedla k téme festivalu režisérka a dramaturgička Mila Dromovich.

Hlavný program ponúkne možnosť zoznámiť sa s českými a slovenskými experimentálnymi divadelníkmi. Organizátori vybrali účastníkov tak, aby pokryli tvorbu z celého Slovenska. Pozvanie tak prijali napríklad Jana Wernerová a Peter Kočiš z divadla Na Peróne, Ján Mikuš z divadla Diera do sveta a tiež Daša Krištofovičová, Henrich Žucha, Monika Haasová a Peter Cseri či Kata Zagorski.

Uskutoční sa tiež diskusia pre tvorcov a kultúrnu obec na tému imerzného a site-specific divadla. Organizátori plánujú aj jeden veľký projekt na tajchu Klinger. Sprievodný program ponúkne predstavenie pre deti inšpirované Banskou Štiavnicou a koncert Niny Rosa. Počas ďalšieho víkendu (20. - 22. 8.) vyvrcholia workshopy prehliadkou divadelných predstavení.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.