Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na Festivale živých kníh a vnímavosti možno stretnúť zástupcov menšín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Účastníci festivalu, na ktorý je potrebné sa vopred prihlásiť, budú formou interaktívnych workshopov pracovať s témou akceptácie rozmanitosti, ako aj so stereotypmi a predsudkami.

Bratislava 17. júna (TASR) - Nezisková organizácia EDUMA aj tento rok organizuje Festival živých kníh a vnímavosti. Online ročník sa uskutoční 22. a 23. júna, organizátori ho venujú podpore spoločenskej zodpovednosti a tolerancie k menšinám. Zúčastneným učiteľom, pracovníkom s mládežou, žiakom a študentom ponúkajú príležitosť stretnúť sa so zástupcami rôznych menšín a národností.

"Cieľom festivalu je motivovať pedagógov a pracovníkov s mládežou k formovaniu kritického myslenia u žiakov, študentov a mladých ľudí, ktorí sú vo veku, keď začínajú sympatizovať s extrémizmom, podporiť toleranciu a vnímavosť žiakov k ľuďom z rôznych menšín," TASR informovala PR manažérka Veronika Vanochová.

Prvý deň festivalu (22. 6.) je podľa jej slov určený pre základné a stredné školy, rovnako pre personalistov a špecialistov ľudských zdrojov vo firemnom prostredí. Druhý deň festivalu (23. 6.) venujú organizátori vysokým školám a pracovníkom s mládežou.

Súčasťou programu budú stretnutia so živými knihami a následné workshopy v online prostredí. "Živé knihy sú ľudia, ktorí sú ochotní podeliť sa s nami o svoje prežívanie, skúsenosti, o to, ako sa cítia, čo majú radi a čo im vadí, skrátka, dovolia nám otvoriť knihu svojho života a nechajú nás v nej listovať a čítať," vysvetľuje Vanochová s tým, že ľudia z rôznych národnostných menšín žijúcich na Slovensku porozprávajú svoj príbeh žiakom, študentom, pedagógom a ďalším účastníkom festivalu: "Vďaka živým knihám rôznych národností budú mať príležitosť nahliadnuť do sveta maďarskej, rómskej, rusínskej, českej, bulharskej, ukrajinskej, bieloruskej menšiny žijúcej na Slovensku."

Účastníci festivalu, na ktorý je potrebné sa vopred prihlásiť (najneskôr do 20. 6.), budú formou interaktívnych workshopov pracovať s témou akceptácie rozmanitosti, ako aj so stereotypmi a predsudkami. "Učitelia sa naučia, ako pracovať s týmito témami a so 'storytellingom' na vyučovaní," dodala Vanochová.